måndag

Favorit i repris


Förra sommaren hittade jag två supergulliga Gefle-koppar på loppis. En rosa och en limegrön. Jag har aldrig sett likadana sen dess. Men på loppis i Kilafors i sommar hittade jag en likadan kopp. Fast den här gången för te.

Och den här gången är den märkt med Uppsala Ekeby. Det torde betyda att kaffekopparna är tillverkade någon gång mellan 1930 och 1962. Förmodligen i den senare halvan. Tekoppen däremot är tillverkad någon gång efter 1962 då man bytte Gefles stämpel. Men det finns andra skillnader än stämpeln också. Det här fatet har en svart rand, som inte finns på kaffekopparnas fat.

Jag blev överlycklig när jag hittade koppen och köpte den trots att den kostade 30 kronor. För som ni ser på den sista bilden är fatet ganska rejält naggat. Men jag lovar - mitt te smakar ändå lika gott!
4 kommentarer:

 1. Det du har där är en kopp som jag kallar "Ruta", benämningen är lite osäker eftersom det finns ännu en som heter samma sak. Den andra koppen tillverkades 1966-67, men denna dekor är äldre. Fatet till din tekopp är rätt modell (AU), men hör till den andra Ruta-koppen. Om du jämför med dina kaffekoppar så ser dekoren annorlunda ut, den gamla har inget svart streck kring mitten.

  Ta gärna en titt på min samling, fakta till största delen hämtade ur böckerna om Gefle-porslin.

  http://www.tallbacken.net/porslin/Gefle_AU.htm

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vilken trevlig blogg du har! Nu ska jag titta vidare!
  Kopparna är underbara! Har precis själv fyndat UE koppar! ☺

  SvaraRadera
 3. Marie: Tack så mycket, det var kul att höra! Hoppas ditt te smakar lika gott också :)

  Randiga Tråden: Ja visst är den fin, nu måste jag bara hitta fler! Många fler!

  Herr Movarp: Sitter här grön av avund på din samling :) Tänk att det finns så mycket underbara koppar. Och kul att få veta hur allt hänger ihop, fat & koppar, koppar & fat...omöjligt att veta utan lite hjälp på vägen. Tack för det!

  SvaraRadera

Läs mer