tisdag

Favoritblomma

Tisdagstema i Fabriken är Favoritblomma. Tufft tema måste jag säga. Hur kan man välja? Blommor gör sig så mycket beroende på situationen. De liksom förmedlar, förstärker och förklarar. Men jag har ändå gjort några val. Baserat på dagens humör. Och jag måste säkra med hängslen och livrem. För jag älskar både pioner och trädgårdsrosor. De är bara så svåra att få tag på i Maj.

Först ut är Bellis-blomman. Bellis står för tusensköna. Så lekfull, så färgglad och den vissnar aldrig. Kaffekoppen är inget loppisfynd utan gåva från svärmor.Josef Frank kunde det där med blommor. Blommor som passar alla. Den här tapeten ser man nämligen i allt från kök till toaletter. Och i hippa sneakersaffärer på söder. Det är ganska tufft.Blommor på kaffekoppar. Finns nog inte många typer av mönster som varit så förevigade på porslin och keramik. Varje kopp har sitt uttryck och ändå passar de så bra tillsammans. Alla dessa koppar ingår i min bland-servis. Bara svensktillverkade. Inhandlade för mellan 10-25 kronor styck på massor av olika loppisar.Murgrönan är en av de bästa släng-och-häng-blommorna jag vet. Man kan bara klippa av en gren och stoppa i ett glas så känns det som om man gjort en blomsteruppsättning. I köket har vi en stor och en liten som växer som galna. Och allt eftersom jag är tvungen att avverka stoppar jag dem i små glas. Det blir hemtrevligt liksom. Burken är ett loppisfynd från förr och den lilla vasen är min klumpfot från Skruf som jag loppade förra året.Pelargoner. Också en sådan där sak som jag bara vill ha hur mycket som helst av. När de skulle in från balkongen förra året hade jag inte tillräckligt med fönster. Några fick vika hädan och i år ska jag vara mer sparsam. Den ljusrosa Mårbackaperlagonen är en av mina favoriter. Men ofta blir jag förundrad över vilka fantastiska färger de finns i. Därav mitt stor bestånd kanske. Perlagonen är uppodlad efter skott från en dam hemma i byn. Kockumpottan är A´s och den köptes på loppis i Bollnäs för 50 kronor för några år sedan.Sen har vi den här stora, yviga och ändå så sofistikerade blomma. Hortencian. Om det inte var för att vi inte alls kommer överens skulle jag ha dem överallt. Men. De dör i min närvaro så det blir alltid en så kort bekantskap. Jag ger bort dem till bekanta i stället.Fler favoritblommor hittar du hos Fabriken.

5 kommentarer:

 1. Åh Bellis! Alla de andra blommorna är såklart också jättefina, men inget slår Bellis! :)

  SvaraRadera
 2. Vad mycket fina blommiga saker! Jag gillar framför allt kaffekopparna. Jag faller alltig för såna där söta kaffekoppar på loppisar, men vet egetnligen inte riktigt vad jag ska ha dom till. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag tror jag kommenterat tapeten förut i den här bloggen. Den fanns i mitt rum i mina föräldrars hus när vi flyttade in där 1983. Den var mer brunorange istället för blå dock. Jag som var fyra år gillade tapeten men den ansågs ju sjuttiotalsgräslig och 1987 eller så rök den till förmån för en vit med små blå och rosa streck från Rusta... Om man flyttar på en bräda under ena garderoben kan man dock se den. Och det snackades om att det fanns en kvarglömd rulle nånstans. Jag blir i alla fall fnissig varje gång jag ser den och minns hur paff jag blev när jag såg den på bild från Sneakers n' Stuff och från Sommartorpet när Ernst tapetserade en kolonistuga. :)

  SvaraRadera
 4. Eller den är nog sådär blå förresten, det verkar var den enda med vit bakgrund.

  SvaraRadera
 5. Visst är Beliss väldigt speciell. Nästan inte rättvist att jämföra andra blommor med dom. Och det är verkligen något extra med blommiga kaffekoppar, det är ett beroende som jag jobbar för att hålla i schack. Och S, jag tror du ska leta rätt på den där tapetrullen :)

  SvaraRadera

Läs mer