tisdag

Glasunderlägg



Lite kitsch! Ett glasunderlägg. Bara ett enda i och för sig men jag kunde inte lämna den på Erikshjälpen i Gävle. För 5 kronor kan man ta sig sådana friheter. Och nu ligger den på mitt vita skrivbord i mitt arbetsrum. Inga fläckar på mitt bord inte!



måndag

Blått, blått blått


Ja men gissa att jag inte kunde lämna kvar den här skålen på Myrorna i Sollentuna. Den fullkomligt skriker ju efter mig. Lämna mig inte! Det är på din hylla jag ska stå! Och jag har alltid varit svag för dom som kan skrika sig blå. Så han följde med mig hem.

Under skålen sitter en liten handskriven lapp som det står B Vallien på. Vet inte om det stämmer för det finns ingen signering. Jag betalade 95 kronor för den. Kanske för att det var i ett svagt ögonblick. Eller för att det är en ganska stadig pjäs. 13 cm hög och 19 cm i diameter. Och som ni kan ana är glaset ganska tjockt. Tröttnar jag på den så kan den användas som dörrstopp.





söndag

En familj


Är det inte typ det sötaste ni sett någon gång. En hel liten ankfamilj. Alla snidade med sin egen personlighet. Även om det det syns att de är släkt. Jag har polerat dem med teakolja så att de glänser ordentligt och nu står de i vårt vardagsrumsfönster.

Jag måste ha haft lite tur när jag hittade Familjen Anka. Det var på loppisrundan i Dalarna med mor och syster. Vi stannade i Rättvik för att dricka kaffe på kondis. Och gå på loppis så klart. Utbudet på kondis var gott men det var lite värre med det där med loppisarna. Men eftersom mor inte är det som drar sig för att fråga fick hon veta att det var en liten loppis på ett av torgen. Efter lite letande hittade vi dit. Och jag ramlade över dessa det första som hände. Det måste ju betyda att de nyss öppnat. För ingen med förståndet i behåll kan ha lämnat dem. Jag nästan skrek när jag förstod att de skulle bli mina. För 100 kronor gick jag därifrån med fyra små ankor i tidningspapper. Och den där underbara fyndarkänlan i magen.






Alla fyra är märkta K Lindberg, Göteborg, 1968.

lördag

Bondens Loppis

Handeln är i full gång på Söder.


fredag

Finfredag 34/2011



De sista skälvande dagarna på sommaren. Och det är lika bra att kräma ur det sista ur sommarklänningarna. Det ska bli 24 grader i Stockholm idag säger dom. Vi får se. Men jag tog i alla fall klänningen med tunna axelband. En blå skapelse i svalt syntetmaterial. På lappen står Hennes & Mauritz. Och man förstår att den ändå är gammal eftersom det bara finns fyra länder på lappen; Sweden, Denmark, Switzerland & Norway. Det måste ha varit ett tag sen.

Jag betalade i alla fall 85 kronor på Myrorna i Sollentuna. Och jag har använt den hela sommaren. Tillsammans med min galet snygga plastväska som jag loppade på en parkering i Bollnäs för 20 kornor. Gillar´t!

torsdag

Vineta



Så var vi där igen. Färgat glas. Som ett beroende!


Min skål hittade jag på Huvudsta Loppis. Den var lite dyrare än önskat men eftersom den är i en sån väldigt bra storlek tyckte jag att det var värt det. De höga kanterna gör den ju bara så praktisk. 65 kronor. Och innan jag visst ordet av blev jag med min andra Vineta.









Storyn om mitt röda fat hittar du här.


onsdag

Vad gör en loppista när loppisarna stängt?


I Måndags hade jag en hel kväll för mig själv. Alldeles ensam hemma. En lyx som behövs då och då. Men det är klart man undrar vad en loppista gör hela kvällen?


Jo, jag drar genast på mig fina förklädet. Nyloppat å allt. 20 kronor i Sollefteå. Det fina med det här förklädet är att det är alldeles rynkat och står ut alldeles som om det vore en 50-tals klänning.


Så går jag runt och donar lite. Piffar på de gula rosorna som ser helt magiska ut. Kanske för att de står i ett auktionsfynd. Eller bara för att de är så rackarns gula.


Och så tänder jag ljus på köksbordet. Fast det varken är mörkt eller kallt. Men det hör ändå till liksom. Det fixar stämningen.


I datorn stoppar jag andra säsongen av Man Men. En riktigt bra serie om man vill få retrofeeling på beställning. Och vilka klänningar sen!


Och sen bakar jag. Kan inte motstå Saltåkvarns förpackningar. Sjukt löjligt att köpa mjölet därför. Men jag motiverar det med att det i alla fall är biodynamiskt odlat.


Kvällen till ära blidde det biskvier. Mest för att de är så fina när de är klara. och för att vi får finfrämmande från Olso på kräftskiva i helgen. Det ni!

tisdag

Kockums


Titta vad jag hittade på bakluckeloppis! Min allra första kockumsdel. Nästan helt utan skavanker och jag fick den för 10 kronor. Riktigt bra tycker jag med tanke på priserna jag sett både här och där. Det verkar nämligen som Kockums fått sig ett uppsving. Kanske tack vare Shabby Chick. Fast jag tror kanske det beror mer på den lantliga husmorstrenden.

Oavsett så tycker jag att den vit-blå kombinationen är oslagbar. Det känns så fräscht, rekorderligt och... ja, kanske lite lantligt. Lite som att den får sommaren att dröja sig kvar.




måndag

Mitt dussin



Så har jag hittat de sista två. Eller ja, i alla fall de sista två i detta dussin. De gröna små snappsglasen som jag plockat åt mig på diverse loppisar det senaste året. De som är lika som våra dricksglas och våra dessertskålar. De som är märkta France. Köpta på Erikshjälpen i Spånga för 10 kronor styck.


Ganska vanliga på loppis ändå. Och de finns i rött också. Men jag är ändå obotligt mallig över min gröna samling. För det blir så snyggt när jag dukar och jag har så många att jag kan använda ett nytt varje dag utan att behöva diska på hela veckan. Kanske två till och med. Och så klart. För att den är så cool att jag nästan smäller av!





söndag

Blomberg


Mannen med samma namn som jag. Han har gjort den här skålen. Serien heter Spets och är gjord för Gullaskruf. Och jag tycker att den är magnifik. Den gröna färgen är magisk och jag är ju så svag för refflat glas. Spets ger mig både och. Skålen köpte jag på Erikshjälpen i Spånga i början av sommaren. Och 35 kronor är för mig ett riktigt fynd. Fortsätter det i den takten så kommer jag och herr Blomberg bestämt bli nära bekanta.

Men som ni kanske sett tidigare så är det ju inte min första Blomberg. Jag har ju faktiskt fler delar av Vineta nu. Fast den serien är lite mer som den coola tjejen i klassen. Och Spets är den mer försynta. Därför vill jag se till att den får sin del av kakan. En rejäl dos uppmärksamhet liksom. För jag är inte säker på att det är den typ av serie som hamnar i rampljuset annars.





torsdag

Ugglan



En till uggla i samlingen. Denna gången i glas och med en massa små roliga detaljer. Som dropp-näsa och gröna geléögon. Jag köpte honom på bakluckeloppis för 10 kronor. Fick för mig att den kommer från Åhlens. Den som påminner om deras glasdjur. Fick jag för mig i alla fall.


Men så såg jag en liknande uggla på Tradera. Den kom från Kosta. Och hade likadana ögon och öron. Så nu vet jag inte längre. Oavsett så stannar han så klart i samlingen. Han livar liksom upp det hela.




onsdag

Like it!


Som ni ser här till höger finns nu Jag, en Loppista nu på Facebook. Modernt så det förslår. Jag hoppas kunna bjuda på det lilla extra. Sånt som inte får plats på bloggen. Typ. Vi får se. Mest nöjd med att jag lyckades få till det.

Sök efter Jag, en Loppista och lajka ni också vettja :)



tisdag

Non stop


Porslinan visade nyss upp ett helt gäng grå lyktor från Höganäs. Aladin. En lykta med charm. En riktig åttiotalsklenod formgiven av Anne Nilsson. Så jag tänkte att det är lika bra att låta trendens fluga flyga. Jag bjuder er nämligen ett exemplar av den röda varianten.

Och jag kan inte låta bli att tycka att den ser ut som en godis. Som en stor röd non stop. Jag hittade den på Erikshjälpen i Spånga och betalade 45 kronor. Man får förvisso ganska många påsar gotta för det. Men jag tycker nog ändå att det var väl spenderade pengar.




måndag

En till


Tre är en samling brukar det sägas. Och det börjar visst bli en del av den varan nu. För efter den här sommaren är även Guldkrokens Ananaser officiellt en Samling. Om än en alldeles färsk sådan.

Jag hittade min tredje klenod i en lada i Orsa. Jag betalade 30 kronor. Fyndvarning alltså. Nu när jag skulle fota upptäckte jag att ett av bladen gått av och limmats fast igen. Det borde väl göra det till mindre av ett fynd. Fast. Som ni ser är den så grymt snyggt att jag knappt kunde bry mig mindre. I just löööv it! :)




söndag

Corso, del 2 & 3


Ja, ska det bli en samling så måste man ju införskaffa fler delar. Så det har jag gjort. På Tradera budade jag hem ett litet fat (Nr. 2144) och en cigarettbägare (Nr. 2145) för 124 kronor. Serien heter som bekant Corso och är formgiven av Ingrid Atterberg. Enligt UE-boken hos Grödinge antik består serien av 11 delar. Och nu har jag alltså tre av dem!

I förra inlägget om Corso så spekulerade jag hejvilt om att serien inte verkade så populär. Well, jag har spanat in några auktioner på Tradera och där spinger priserna på de större pjäserna faktiskt i väg. Som en av de större vaserna för knappa femhundra kronor. Men skam den som ger sig. Det är bara att hålla ut. Förr eller senare är jag säker på att samlingen kommer växa.





2144 Corso, askfat 1954-63
2145 Corso, cigarettbägare 1954-63
2146 Corso, fat 1954-60
2147 Corso, vas 1954-60
2148 Corso, vas 1954-61
2149 Corso, vas 1954-61
2150 Corso, vas 1954-60
2151 Corso, vas 1954-60
2152 Corso, vas 1954-60
2153 Corso, vas 1954-60
2227 Corso, askfat 1955-63

torsdag

Hemma hos - Mor & Far. Del 2


Huset där jag växt upp har varit medelpunkten i vår familj i över 40 år. Mina äldre syskon var ganska små när vi flyttade in. Kort därefter kom min yngsta storebror. Tio år senare föddes jag och bara sex ynka år senare mitt första syskonbarn. Följt av en drös på ytterligare sex ungar. De yngsta idag fyra och sex år. Det är en stor skara barn som växt upp i vårt magiska hus. Omvänt så har också huset väggar, golv, tak och möbler stått ut med fyra decenniers fart och fläkt. Det har nog satt sina spår kan jag tänka.

Men det kan möjligtvis vara det som gör det så spännande också. För det här huset är fullt av "bra ställen" där mor lägger allt hon absolut inte får tappa bort. Och som naturligtvis alltid är borta i slutänden. Väggar, paneler och möbler målas om med jämna mellanrum. Helst i en mörk allmogefärg som inte alls rimmar med de ljusa färger vi barn förespråkar. Och man kan bli lätt stöss när man öppnar en låda i köket och hittar batterier, fyra enkronor, två häftstift, en blå socka och lite presentsnöre. Eller när man kommer hem och alla möbler i ett rum bytts ut mot nya (självklart från auktion!).

Så här har vi det hemma. Helt enkelt.


Utsikten från vårt sovrum. Oavsett årstid och väder tappar man andan när man kollar ut över vidderna. Det är på något konstigt vis alltid så vackert.



Från rummet har mor och far gjort en stor öppning mot hallen och verandan. Lampan på skrivbordet har vi haft så länge jag kan minnas. Skrivordet är en gåva om jag minns rätt och stolen gissar jag kommer från något av mors äventyr. På bilden står min far. På den tiden han visade upp hästar på auktion.


Loppisfynd mor gjorde i våras. Passar ju utmärkt med tapeten.


Visst är jag min mors dotter. Här står blommorna på tjusiga kaffefat. Det vänstra något engelskt och det högra en grå assiett från Bo Fajans som jag köpt på loppis.


Mor stannade till vid en stor loppis sista dagen de hade öppet och hittar dessa skönheter för 20 kronor. Det fanns tydligen massor av UE-krukor men hon tyckte att det räckte med två. Jag hade förmodligen köpt alla om jag varit där.


Här ser ni prov på färgskalan. Det är mor som målat allt. Och visst får man tillstå att hon nog kan vår lilla mor. Tygtrycket är också mors design.


Mor har även skåpdille. Far går bakom och säger menande att vi har slut på väggar. Men det hindrar inte alls min mamma. Mer skåp åt folket!


Köket fick en uppfräschning för några år sedan. Och det blev så fint med lite mindre fönster och Carl Larsson-lampan.


Ytterligare ett av hennes fynd. En UE-vas i perfekt skick och så fantastiskt mönster. Köpt på Röda Korset om jag minns rätt.


Det blir i köksfönstret många av fynden får stå till att börja med. Den lilla såssnipan är också så himla söt.


Öppenspisen som blev en kamin. Bäst tycker jag nog om hällan. Där bjuds tomteparad på julen och en och annan konstig gubbe som mor fyndat alla andra dagar på året.


Ett troll till exempel. Fyndat på loppis för några dagar sen.


Det här kan vara hemmets mest föränderliga ställe. Ovanför kökssoffan. Eftersom mor inte tycker att hon inte är så bra på att hänga tavlor har det resulterat i att hon byter hela tiden. Ibland flera gånger i veckan.


Mera hälsingeskåp så klart. Stackars Sally (vår hund) har sin bädd alldeles under och verkar inte det minsta oroad av att ha det här hängande över sig.


Loppisfynd igen. Rätt häftig vas från Bo Fajans.


I det platsbygda skåpet i finrummet gömmer sig många skatter. Här syns bland annat de gröna snappsglasen som jag också börjat samla. Dricksglasen från farfar som tillverkats på Glashyttan på Skansen. Och liljekonvaljkopparna som bara används vid speciella tillfällen.


Nästan allt i den här skåpet är loppat. Utom mor servis Ostindia som står inuti förstås. Själva skåpet tror jag bestämt har köpts av en bekant.


Visst är han söt den lilla gubb-flaskan. Glasen och karaffen från Skanskens Glasbruk köpte mor på loppis för alls ingenting. Glasen har till och med inbyggt grepp. Allt för optimalt drickande.

Och snipp, snapp, snut.
Så var visningen slut.
Det var allt från Västigårn.

Läs mer