söndag

Hemma hos - Nancy. Del 1


Det här är alltså en del av vårt sommarnöje. Vi åker slingriga vägar till Ångermanlandsskogen. Slutdestination är Omsjö. En liten by där släktet Jonasson satte ner foten för flera generationer sedan. Byn som balanserar på bädden mellan Storsjön och Karvsjön. Byn där Nancy föddes. Och där Nancys stuga ligger.

Stugan är en typisk Ångermanländsk bakstuga från 1850. För 35 år sedan timrades den ner och flyttades till nuvarande plats. Sedan dess har den inretts och så sakteliga genomgått diverse förändringar. För att nu stoltsera som en stor, sval och trivsam stuga att samlas i. Under 2009 gjordes tillbyggnad för dusch och wc men än så länge finns bara sommarvatten. Som räcker lagom till disk och matlagning. Det innebär att det är utedass och tvagning i sjön som gäller. Men inte oss emot. Det är först då det är riktig sommar!


Nancy hälsar välkommen i sin blommiga 50-talsklänning.


Stugan i sin helhet. Till höger skymtas dass och till vänster ser ni utbyggnaden. En väldigt stilig stuga om ni frågar mig. Kanske är det den blå dörren som gör det.


Det finns två ytterligare "stugor" på tomten. En lada (som syns på bild) och ett härbre som är rödmålat. Båda kommer Grundtjärn, byn där Nancys mormor & morfar bodde. Förhoppningsvis kommer det installeras en bastu i härbret så småningom.


Nynäskanna i bästa skick. Kommer från kiosken som A:s farfar och farmor drev i Skorped. Så grymt snygg form på den.


Om man vill spela minigolf i kvällssolen, besöka Omsjö Allservice eller köpa glass på campingen är det bara att hoppa på hojen och trampa iväg. Det tar en liten stund innan man vänjer sig på nytt att cykla på rullgrus. Men det är klart värt det när man får glida runt på så här snygga cyklar.


Och så har vi stugans inre. Vi börjar med köket och en helt fantastisk färgkavalkad. Jag älskar den gröna färgen. Här finns allt man behöver i ett sommarkök. Det går att baka kakor, göra saft och bjuda på större middag.


Köket är litet men känns ljust ändå. Dels finns ett stort fönster men de två öppningarna mot hall och allrum gör förstås också sitt.


Det fina är att några luckor är öppna. Så att man får se alla skatter däri. Även Nancy har samlat på sig en del. Dels arvegods men också ett och annat auktions- och loppisfynd.


Den gröna klockan sätter rätt anda i köket. Liten skål från Upsala Ekeby och blå pyttekarott från Bo Fajans.


På hyllan trängs diverse vackra saker. Kaffeburken innehåller faktiskt ett antal vackra kryddburkar från förr. Jie-burken är en Smörask.


Det är inte utan att man känner sig lite bevakad i köket. Dessa små damer har koll på varje steg vi tar.


Den gamla spisen används mest på vintern. Men den pryder verkligen sin plats. Det känns tryggt med en riktig gjutjärnsspis på något sätt. Till vänster ser ni en svart bricka med gulddekor som Nancy fyndade på loppis i Junsele för några år sedan. Jag sprang på den på antikaffär några månader senare och där var summan ungefär tio gånger högre.


Utsikten från utbyggnaden mot hall och allrum. Allt ät inte klart i hall och utbyggnad så bilder därifrån kanske kommer nästa år i stället.


Här är vi mest som hela tiden. Matplatsen har fått en central plats. Kanske för att det vi mest gör när vi väl är inne är att äta eller fika. Annars spenderas tiden mest utomhus. Bordet är ett gammalt bakbord. Överallt finns detaljerna med minnen från barndom, släktingar eller soliga somrar.


Golvplanken är breda och pryds med såpaskurade trasmattor. Precis som det ska vara.


Alla måltider intas på Rörstrandsservis. Passar perfekt både till jordgubbsfrukost och grillning.


Bland Nancys gömmor hittar vi de här. Vackra burkar i parti och minut. Burken med gräddkaramell har glaslock och kommer från kiosken i Skorped. Sockerburken är ett minne av Nancys mor och Isakssons Lyx Mocca har vi fortfarande kaffe i.

I morgon fortsätter Hemma Hos Reportaget hos Nancy. Då kollar vi in övervåningen och min favorit "Gröna Rummet".

3 kommentarer:

  1. Den är helt underbar. Trots svårt med vatten, utedass och tvätt i sjön skulle jag verkligen kunna tänka mig att bo där. I alla fall ett tag. Så härligt är det där :)

    SvaraRadera
  2. Helt underbart...så vill jag också ha det;)

    SvaraRadera

Läs mer