onsdag

Hemma hos - Mor & Far. Del 1


Det är dags att visa huset. Huset som har allt. En hälsningegård med några hundra år på nacken. Flyttades år 1900 till den plats det har idag. 1970 köpte min mor och far det och med fyra små barn flyttade de in på den hetaste dagen på hela sommaren. Det var den 2:a Juli och flyttlasset gick i en Saab Kombi och en Renault 4. Så här 40 år senare har hela gården växt. Mest på baksidan vid loge och lagård så klart. Men också i trädgården. Det är den ljuvligaste, mest prunkande trädgård man kan tänka sig.

Eftersom jag håller av vårt hus så mycket har jag fått en oväntad prestationsångest över att visa upp det. Jag vet inte hur jag ska kunna göra det rätta. Så jag har valt att inte visa upp hela huset som hos Nancy. Utan bara små bits & pieces. Det visade sig ändå bli två inlägg eftersom jag tog så många bilder.


Detta är alltså bonigshuset. Alltihop sitter egentligen ihop och hela fastigheten är formad som ett T kan man säga. I vänstra hörnet ser man lill-farsta som är gången mellan loge och inne. Trägården innehöll när jag var liten femton äppelträd, åtta plommonträd, ett päronträd och ett evinnerligt antal bärbuskar. Idag är det lite färre.


Mor har gjort ett eget växthus bredvid jordkällaren. Det ser ganska trött ut nu men det passar så bra där att jag hoppas det ändå får stå kvar. Det översta fönstret går till mitt gamla flickrum med småblommiga tapeter. Idag är det gästrum så nu sover jag där igen.


Det roliga med mor och hennes trädgård är att det landar så grejer som inte alls hör hemma. I västhuset sitter en hylla med salt- och pepparkar som ser ut som tomater. I fall att det inte skulle bli något med tomatplantorna kan man tänka. Det ser i alla fall väldigt fint ut med tomater i växthuset även på vintern.


En loppad spåkul som mor ställt i rabatten. Hon samlar också lite på fåglar så om får stå på alla möjliga och omöjligs ställen.

Kärran loppade vi förra året. Den är så väldans söt.Loppad ljuslykta utanför mors bakstuga. Tror att det är en UE.
Verandan är det perfekta mellantinget. Här kan man nämligen sitta och äta och fika innan det blivit tillräckligt varmt ute. Det är här alla mina pelargoner firar sin semester. Långa soliga dagar i pittoresk och lantlig miljö.


Ännu fler fåglar. Dessa loppade jag i sommarpresent åt mor förra året.


I påskas drog jag ut symaskinen och satt här och sydde. Annars blir det mest kaffe och kaka här. Ibland tror man nästan att det aldrig dukas av eftersom det kommer nytt folk som vill ha kaffe hela tiden. Om jag skulle välja favoritrum i hela huset så ligger verandan nog på en topp tre.

I nästa inlägg ska vi titta lite på vad som finns inne. Och så visar jag några av mors senaste loppisfynd.

6 kommentarer:

 1. Vackert, vilken drömträdgård!

  SvaraRadera
 2. Härlig inglasad veranda. Känner igen det där med att det fikas så ofta. Samma sak hos mina "päron" i norrbotten.

  SvaraRadera
 3. Vackert hus! Och trädgård. :)

  SvaraRadera
 4. det ser ut som en riktig idyll! jag fick förmånen att åka genom hälsningland nu när jag besökte norrland, I like!

  SvaraRadera
 5. Kul att du delar med dej av det charmiga huset. Härligt med glasveranda. Dom där orange lyktorna är ofta från Gabriel. Har en liten samling men ingen hängande.

  SvaraRadera
 6. Tack! Ja, jag är som lite smått betuttad i den där trägården. Svårt att vara objektiv men det kan vara den finaste i hela sverige. Typ.

  SvaraRadera

Läs mer