onsdag

Carmen


Lite fräck är den allt, den lilla äggkoppen från 70-talets mitt. Den är liksom så enkel i dekoren men uppstudsig i formen.

Äggkoppen kommer från Rörstrand och är en del i serien Carmen som producerade 1971-77. Den är utsmyckad av Carl-Harry Stålhane med handmålad banddekor i rött och svart. Carl-Harry var verksam vid Rörstrand mellan 1939 och 1973 där han ligger bakom en uppsjö vackra formgivningar och dekorer. Stålhanes verk är idag mycket populära på såväl loppisar som antikaffärer och auktioner.

Jag var tvungen att ta en titt på märkningen under och det visar sig att det finns en hel del information att hämta där. VDN är en märkning som krävdes av Varudeklarationsnämnden som verkade mellan 1951-72 (senare Konsumentverket). Bokstavs/sifferkombinationen strax under blev vanlig först under 60-talet och anger material och egenskaper. F för Flintgods och 555 för Ingen risk för glasyrsprickor, Tål alla maträtter och Tål maskindisk. Ett smart sätt att få så mycket sagt, eller hur?


Just den här ensamma koppen hittade jag på Erikshjälpen i Spånga och fick då betala 15 kronor.Äggkoppen är märkt VDN F555 Rörstrand Sweden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs mer