tisdag

Ögats njutning


Tisdagstemat i Fabriken är Konst. Och då måste jag inleda med att erkänna att begreppet konst gör mig lite nervös. Det tar som bort all spänning. För det blir otillgängligt. Det känns som om konst bara kan värderas och tillgodogöras av dom som kan. Kännarna.

Fast vad vet jag. Tänker i alla fall att det som kallas konst nog är det ögat njuter av. Allt vi vill titta på. Och som sätter igång fantasin. Här är lite av konsten i vårt hem.


En EAN-kod från förr kan man kanske säga. Idag är all information lagrad på en bunt streck på baksidan av produkterna. Förr hängde man upp alltihop på väggen. Idag-tavlan är köpt på Hårga Antik.


Jag var till Finland i jobbet för någon vecka sen. Så jag passade på att bunkra lakrits. Och härligt nog var askarna så charmiga att de ska få hänga på väggen. Inom kort ska alltså dessa sitta innanför en ram.


Femina från 1966. Lill-babs är med i Ajax-reklamen. Redan då var kemikalierna ännu bättre. Hur bra kan bättre bli liksom. Men golvet är lika mitt och man förstår ju vilket vackert hem hon har. Tidningen köpte jag på Röda Korset i Sollentuna.


Alla vackra småsaker. Både härligt och förfärligt. De båda blomhållarna är loppisfynd. Sköldpaddan från Loppisen i Sundbyberg och den andra från Mias Prylbod. Teakbrickan köpte jag nog på Röda Korset i Sollentuna. Och de tre burkarna från Reijmyre är fyndade hos Erikshjälpen i Spånga. Knapparna inuti kommer från överallt och ingenstans.


Mitt första tavelköp någonsin. På Lilla Bukowskis. En osignerad tavla av Vicke Lindstrand. På baksidan står det Till minne av en fest hos Vicke och Kristina. Fick hjälp av en vänlig kollega att rama om. Och mot den här tapeten blir den nästan sagolik.

10 kommentarer:

 1. Vacker varierad konst. Ja konst kan vara allt möjligt.

  Må så gott. // Kram Lissen

  SvaraRadera
 2. Tänk att t o m Lill-Babs kan bli konst! :)
  Så söt den är den lilla sköldpaddan och bildar ett härligt stilleben, där med penslar och burkar.

  Vicke L-tavlan ser fin ut, ofta går det ju att fynda kända konstnärer om det är ett verk lite utanför dennes vanliga gebit och om det dessutom är osignerat. Ovärderligt dock med den personliga baksidestexten! Kul!
  /helena

  SvaraRadera
 3. Idag-tavlar var helt underbar! Och jag kopierar nog din idé att stoppa penslar i blomhållaren! :)
  Tapeten gav mig vårkänslor!

  SvaraRadera
 4. Så mycket snyggt! Älskar färggen på Idag-tavlan och ditt fina stilleben.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker ju att tapeten är konst, bara den! Underbara Josef Frank och Svenskt Tenn..

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt inlägg om konst. Jag håller med dig i det första stycket, det gör nog mig också lite nervös. Ordet alltså.

  SvaraRadera
 7. Vackra färger former och mönster , var och en sak på sitt vis.
  Favorit är nog Vicke-tavlan eller Idag-tavlan men Lill-Babs kök går inte av för hackor det heller :-)

  SvaraRadera
 8. Tack! Det är roligt att låta de små sakerna stå i centrum ibland.

  SvaraRadera
 9. Bara att maila om du behöver direktleverans av finska lakrits- (och såklart även alla andra) delikatesser! :)

  SvaraRadera
 10. Haha, ja ibland behöver man bara lite lakrits. Skönt att ha en egen kurir :)

  SvaraRadera

Läs mer