söndag

Loppistrend No.2 2011

Dagarna må vara grå men det känns att våren är på intågande. Det syns i blicken. Och det känns i bröstet.

Det syns i köken också. De står i fokus i vårens inredning. Jag fastnar naturligtvis på Kvänums Retrokök. Men det rullas ut ljusa kök i lantlig stil. Strama vita kök med små inslag av mörkare träslag. Och busiga gula eller gröna villakök. Den röda tråden är ljuset och de personliga tingen. Känslan av att det inte är så noga. Det blir stökigt i kök.

Den som har tur kan bara måla om sitt retro-kök i en mjuk pastell och bara njuta. Vi andra får fylla hyllor och skåp med loppisprylar för att få den rätta känslan.Inspirationsbild från Sköna Hem

Rottningen gör också återtågande så här på vårkanten. Något att njuta i under de första solstrålarna. Dels blir de regelrätta fåtöljerna poppis. Men det verkar också som om den gamla klassiska pinnstolsrottingen är tillbaka. De har varit helt ointressanta ganska länge nu. Men ända sedan Ernst målade om stolar från en gammal skola förra året så har det liksom smygit sig på. Stolarna vi känner igen från Folkets Hus, skolorna och kommunhusen. De är på väg in i rampljuset igen. Måla om och var cool helt enkelt.Fåtöljen är formgiven av Josef Frank och finns att köpa på Svenskt Tenn. Den andra stolen nyproduceras i flera modeller av Michael Thonet.

Och inte så förvånande kanske är att glasvaserna och glasflaskorna poppar upp som tussilago i dikesgrenen. De ska stå i grupp med ris och blommor i en enda röra. Blanda gärna med planterade växter och få en liten djungel. Om man inte vill köra på gamla saft- och vinflaskor så går det fortfarande att fynda medicinflaskor och burkar. Och det blir också riktigt snyggt att använda sig av högre slipade glas. Allt för bara en guldpeng eller två.


Glasflaskor från House Doctor och ekollonglas från Svenskt Tenn


Inspirationsbild från bloggen Underbara Clara och Sköna Hem

Och så klart. När vi börjar vända blickarna utåt och framåt. Det är dags att plantera och så frön. Dags att ta hand om balkongen, altanen och trädgården. Så krukor i alla former, storlekar och färger kommer förmodligen gå som smör i solsken. Och jag tror att stegen blir populär i år också. För att hänga plädar på. Eller prydas med blommor. Men eftersom det är en trend som hållit i sig ett tag fyndar man oftast inte stegar längre. I alla fall inte de lite mindre och lagom slitna. Men man kan självklart konstruera sin egen.


Stege från Ilva och krukor från Trädgårdar.eu


Inspirationsbild från Underbara Clara


5 kommentarer:

 1. Åhh, va underbara bilder å va man längtar till våren!!! Här i norr är det slaskigt och vissa oroar sig för skoterföret till Påsk, men det struntar jag i... Jag älskar vår och sommar!!

  SvaraRadera
 2. jag blir alldeles lycklig av det där fina retroinspirerade köket från kvänum, överst. det är stil på det! jag har inget originalkök tyvärr, men kolla gärna in mitt kök i inläggen "blått och grönt för hela slanten del 1 och 2".. =)

  SvaraRadera
 3. Fin trendspaning! :) Jag har kvar oiginalstommarna i mitt 60-talskök, men de som bodde där innan hade den otroligt dåliga smaken att ta brt de gamla skjutluckorna och byta alla luckor och fronter mot fula luckor med frästa spår som är lackade i en pärlemorvit lack - urk! Så nu vet vu varför ni aldrig får se några köksbilder från mig. Men jag sparar för att kunna göra om, helst återställa...

  SvaraRadera
 4. Mmm, det är nog alltförmånga retrokök som rivits ut och kastats. Men Trillivippan det kanske går att köpa bara luckorna på Kvänum så att du kan få tillbaka ditt i orginalskick.

  Härligt är det i alla fall att våren närmar sig. Med eller utan skoterföre :)

  SvaraRadera
 5. hej! vet du möjligtvis hur mycket glas skålarna i ett 50-tals reko kök skulle kunna kosta st! dom genomskinliga som sitter under överskåpen!

  Tack på förhand

  Kattawina@gmail.com

  SvaraRadera

Läs mer