tisdag

Teak i kvadrat

Jag har ju önskat mig en fyrkantig teakbricka. Formen känns liksom så behändigt. Och det blir så himla fint när man dukar på den. För jag brukar faktiskt använda alla mina små-brickor till kvällsfikat. Det känns så ordentligt att smula på bricka istället för i knät. Köpte den gjorde jag på Röda Korset i Sollentuna. Och priset låg på 30 kronor. Lite lagom. Fast denna gång är det inte en Holmberg utan en Uppsala Slöjd. Tror jag i alla fall att det står.

Snart hoppas jag få orken tillbaka och då ska jag gå upp till bevis. Då ska ni minnsan få se när jag dukar upp på brickor & skålar. Och kanske, kanske dyker det upp nån FinFredag igen.



måndag

Presentförpackning

Som ni förstår var det helt omöjligt för mig att inte lägga vantarna på den här mönstriga asken. Den är klädd i tyg både på ut- och insidan och har vadderad ovansida. Och kolla in den lilla guldkknappen! Här har man verkligen inte snålat på detaljerna. En ultimat presentförpackning helt enkelt.

Under asken sitter en rund klisterlapp där det står NK. Och jag tänker att det en gång låg en exklusive kashmirsjal i den. Eller ett par riktigt mjuka skinnhandskar. Någon har i alla fall blitt riktigt glad av den här asken. Det känns bara man tittar på den. Glad blev också jag förstås. Jag köpte den för 30 kronor på Huvudtsa Loppis. Och då var den fylld med knappar och åter knappar. Inte så dumt det heller!



söndag

Bestick

På senaste har jag fyndat lite bestick på loppis. Det finns ju så mycket snygga verktyg för små pengar där ute. Och det känns helt enkelt lite extra roligt att duka med lite ovanligare bestick. Vardagen behöver livas upp på det sättet. Vad man äter känns det som en Napoleonbakelse när man får äta det med en riktig dessertgaffel. Så våga titta ner i bestickslådan nästa gång du är på loppis.


Först ut är tre par förrätts- eller salladsbestick. Modell mindre i alla fall. Köpta på Röda Korset i Sollentuna för 2 kronor styck.


De tulpanformade dessertgafflarna kommer jag inte ihåg var jag köpte. Tror att det var på en gårdsloppis utanför Hudik för 20 kronor eller så. Handtagen är dock ganska kärva och inte så där lena som man kunde önska. 


Dessa skönheter hittade jag för länge sen men jag minns inte var. Det var i alla fall på loppis och jag gissar på att det handlade om en 5 kronor styck eller så.

lördag

Eldorado

Långt in på en hylla på Myrorna i Sollentuna hittade jag den här skönheten. En gul del i serien Eldorado från Gustavsberg. Någonstans långt i bakhuvudet visste jag att den fanns i andra färger än brun som jag har sedan tidigare. Men jag blev så himla glad att den var just gul. 

Den var skitig och såg faktiskt ut att vara bortom all räddning. Men jag chansade på att mitt disk-trick skulle funka. För 25 kronor kan man göra det. Det fanns även en stor avlång skål som hörde till men den hade för många nagg för att vara värd ansträngningen. Jag skulle vilja hitta fler av de små runda i brunt. Men alla jag sett hittills har varit oproportionerligt dyra. Men en dröm vore att hitta en karott med lock. Jag tycker de är så fina.





onsdag

SvD Magasinet

I Lördagens utgåva av SvD bostadsbilaga Magasinet kunde man hitta både ett och två loppisfynd. I ett supertjusigt reportage kunde man nämligen hitta vårt hem. Förstasida och tre späckade sidor med läckra bilder. Och så många fina kommentarer jag fått från alla håll. Tusen tack för det! Jag blir så glad att jag nästan spricker när jag får prata om just det här. Mina fynd och vårt hem.

Reportaget och ett finfint bildspel hittar ni här



tisdag

Pysselkväll

Nu är det dags igen. Till veckan är det tre veckor sedan vi hade den första pysselträffen och nu måste vi pyssla mera. Det fina med att komma igång som vi gjorde då är att jag faktiskt pysslar mer hela tiden. Jag har gett mig tusan på att jag ska lyckas virka något som varken buktar eller trattar sig. Och titta här. Efter helgens idoga arbete har jag fått ihop inte mindre än tre riktiga små väskor. Nästan raka liksom.

På tisdag den 31:a januari tänkte jag att vi träffas igen. Och vi kör samma upplägg som förra gången i övrigt. Maila mig om du är sugen på att pyssla med oss. Vi börjar vid sju, jag bjuder på fika och du tar med dig ditt pyssel.

Finnemang eller hur!?!




måndag

Hjärtligt

Jag hamnade i ett kort men intensivt tyg-fyndar-läge strax innan jul. Jag dök bland annat på det här hjärtiga tyget på Myrorna i Sumpan. Det är egentligen en gardinlängd och jag betalade hela 100 kronor. Lite väl mycket men det är ju så sött! Har inte mätt det heller så jag vet inte hur mycket det faktiskt är. Men nog tror jag det skulle räcka till både örngott och påslakan till en säng i modell mindre. Eller varför inte några skopåsar a la Hannasvirrvarr?


söndag

Atterbergs Burma

Jag blev så galet glad när jag hittade den här vasen på Röda Korset i Sollentuna för endast 55 kronor. Det fanns nämligen ingen sedvanlig Upsala Ekeby stämel under. Där sitter istället några handsignerade krumelurer som förmodligen gjort prissättaren osäker. Men jag kände igen Atterbergs signatur och gjorde hoppsasteg fram till kassan. 

Efter lite sökande hos Grödinge Antik så hittar jag min 2158. En av tio delar i serien Burma som tillverkades 1954-1955. Här kan ni se bild på fler delar. Jag skulle inte tacka nej om jag hittade fler vaser i samma så klart. Men någonstans så känns det så fint att ha ett sådan praktexemplar att det nästan räcker. Jag är nöjd så. Åtminstone tills jag hittar nästa!





2154
 Burma. ljusstake
 5,5 x 7 cm
 1954-55
2155
 Burma, skål
 5,5 x 18 cm
 1954-55
2156
 Burma, skål
 9 x 27 cm
 1954-55
2157
 Burma, vas
 16 x 5,5 cm
 1954-55
2158
 Burma, vas
 23 x 8 cm
 1954-55
2159
 Burma, vas
 29,5 x 10 cm
 1954-55
2160
 Burma, golvvas
 47,5 x 17,5 cm
 1954-55
2161
 Burma, vas
 11,5 x 7,5 cm
 1954-55
2162
 Burma, vas
 17 x 7,5 cm
 1954-55
2163
 Burma, vas
 23,5 x 10,5 cm
 1954-55


lördag

Bumling

Är det inte underligt hur loppandet kan vara ibland. Jag har haft lite loppistorka på slutet. Helt enkelt inte orkat med mina vanliga rundor. Men när jag ändå masade mig iväg. Då gjorde jag kanske årets fynd. Alltså årets fynd tredje veckan in på året. Galet!

Jag hittade nämligen två stycken vita Bumling vägglampor på Röda Korset i Sollentuna. Etiketterna från Ateljé Lyktan kvar och i närmast perfekt skick. Ja, den ena är i alla fall i perfekt skick. Den andra har fått några skrapmärken i lacken på ena sidan. Men det är bara små skavanker. Och knappt hade jag hunnit köpt dem förrän de åkte upp på väggen. Vi har letat bra sänglampor så länge och det här blev långt mycket bättre än väntat. Och all denna perfektion för endast 300 kronor styck. Lite mer än vad jag brukar loppa för så klart. Men ibland måste man inse sin fyndchans.

Så nu går jag här och småler för mig själv. För jag är så sablarns nöjd!







Ps. Det hänger en vit Bumling kvar på Röda Korset i Sollentuna (taklampa). Jag tycker 2500kr var lite magstarkt men vill man gärna att lampan ska vara äkta retro snarare än nyproducerad så har man chansen där.


torsdag

För en femma

Ibland an man få väldigt mycket för väldigt lite på loppis. Som den här utmärkta vasen från Bo Fajans. Med en sådan där galet mjuk glasyr. Och fast jag inte samlar och verkligen inte har plats för fler impuls-vaser. Så köpte jag den så klart. Nu ska tilläggas att det finns en pytteliten nagg på vasens överkant. Kanske var det därför jag fick den för 5 kronor på loppisen i Forsa. Hur som helst ska den en dag göra sig fin med ängsblommor på mitt torp. Som jag för övrigt också hoppas hitta för en femma eller så.




tisdag

Tyskt

Jag har som lite tänkt mig att jag vill ha fler vaser i annorlunda färger. Bara för att det skulle bli så snyggt i grupp. Jag fastnar ju oftast för gröna vaser om de är svenska. Därför är det ju så himla bra att det finns mängder av superfina tyska vaser. Även dessa brukar kunna vara saftigt prissatta ibland. Men just den här hittade jag på Myrorna i Sundbyberg för 30 kronor. Och visst är den så snygg att man får stora dåndimpen!?!




måndag

Vasen med formen

Det tar liksom aldrig slut. Färgat glas kan man nämligen inte få för mycket av och det finns dessvärre att tillgå på loppisar nästan helt utan undantag. Även på Röda Korset i Sollentuna. Den här vasen kvalade dock in både på färg och form. Den är ju så sablarns cool. Super tunt glas och med en etikett som lyder Made in Sweden. Känner igen den och tänker på Reijmyre. Fast det kan lika gärna vara Skruf för jag är omöjlig på att komma ihåg just etiketter. Priset låg på 50 kronor och jag får sannerligen dra i handbromsen på detta glasloppande om priserna inte drastiskt sjunker. Fast just den här var ändå väl värd priset.




söndag

Djupstämpeln igen

Hade tur med en djupstämpel igen. Ni vet en sådan som är så otydlig att ingen ser vad det står. I det här fallet så står det Ekeby. Ganska tydligt egentligen om jag får säga det själv. Men på prislappen stod det 15 kronor och det rimmar inte riktigt enligt Röda Korset prissättning. Fast lycklig är jag förstås!

Skålen är ganska liten, typ 11 cm i diameter. Perfekt som godisskål. Jag känner igen dekoren och vill att den ska heta något exotiskt. Men jag har inte hunnit ta reda på några fakta. Någon annan som vet kanske? 



fredag

Pysselträff Nr1

Hur gick det då med den där pysselträffen kan man undra? Jo det kan jag berätta, det gick alldeles förträffligt! 

Sju tappra pysslare dök upp och några timmar av tjattrande, pysslande och fikande följde. Det blev en hel del virkande men också lite kuddfodral, korsstygn och skissande. Själv gjorde jag ett test på ett knapphalsband som jag hittat hos Nästet. Det blev ganska snyggt men när jag gör det på riktigt får det vara med en finare tråd än svart björntråd. Innan vi gick hem bestämmde vi att det nog behövs en ny träff om en sisådär tre veckor igen. Och så var vår alldeles första pysselträff!


Titta så flitiga flickor!


Jennys färdiga kuddar kan ni spana in på hennes blogg


Sofie gjorde smartaste korsstygnen på en fleecefilt.


Ida testade det här med hårspännen...och lite ringdesign...


Och Therese virkade 


Kvällens fika; Världens Bästa Kladdkaka a la Buffé


Så här gick det för mig

torsdag

Corso, del 4

Ännu en del till samlingen. Hade ju bestämt mig för att satsa bara på vaserna hädanefter. Men det blev så svårt att låta bli när tillfälle gavs. Den här ropade jag in på Tradera för 90 kronor.  Ganska bra pris med tanke på att det är det största fatet i serien. Den med nummer 2146. Bara en herrans massa vaser kvar innan serien är komplett.

Den första delen hittar du här. Och här finns del 2 & 3.


tisdag

Oomph

Tyget Oomph av Viola Gråsten var det andra (och sista) tyget i min tygfyndarepidemi. Jag hittade det på Myrorna på St Eriksplan och trots att jag inte vet om det går att köpa nyproducerat eller hur mycket det då kostar köpte jag det glatt för 150 kronor. Lite galet. Särskilt med tanke på att min symaskin för tillfället funkar lite sådär. I alla fall så rör det sig om ungefär en meter tyg och jag tänker att om jag syr en dyna till Arkan. Då kan detta vara tyget.



måndag

Smörigt

Nu för tiden har smöret det lyxigt hos Loppistan. En alldeles egen burk. Med blommor och allt. Inhandlad för 5 kronor på loppis i Rogsta. Så himla praktiskt är det också. Inget kletande i kylen liksom. Burken kommer från Erik Kold Plast i Danmark.



Läs mer