lördag

Bird by Oiva Toikkas

Oiva Toikkas fåglar för Iittala firar 40 år i år. Serieproduktionen inleddes 1972 med Flycatcher (Flugsnappare) och idagfinns omkring 500 individuella fåglar. I samband med jubileet, presenterar Iittala både två nya fåglar och några populära klassiker. Den speciella svartvita jubileumsfågeln, Festive Catcher, bär spår av den första fågeln i serien och kommer att tillverkas i begränsad utgåva på 2000 numrerade delar.

Och för att markera att Helsingfors är årets Designhuvudstad är också en del kända svarta klassiker tillbaka i produktion: den magnifika, nu något större Korpen, fanns i produktion mellan 1998 och 2002 och den strömlinjeformade Crow tillverkades 1982–1998. Den lilla populära familjen Puffballs (röksvamp) utökas med en något mer robust medlem: den nya fågeln Kuulas som har samma färgnyans som en ljus pomerans.


 här säger professor Toikka själv om sina fåglar:

Precis som i naturen är varje Toikkafågel en unik individ: den har en egen känslig och sympatisk karaktär. Den smidiga formen på fåglar är särskilt väl lämpad för glas. ”Glas är ett material som passar formen på en fågel och fågeln som objekt passar glas”, förklarar han.

Professor och konstnär Oiva Toikka
• Född i Viborg 1931.
• Studier vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors 1953–1956 och 1959–1960.
• Arbetade hos Arabia på 1950-talet, började arbeta som in-house designer på Notsjö 1963. Formgav många populära glasserier inklusive Kastehelmi (Daggdroppe), Pioni och Flora. Dessutom flera unika verk varav de mest kända är Lake Palaces (Sjöslott) och de färgglada Lollipops.
• Har fått flera utmärkelser, bland annat Pro Finlandia-medaljen 1980, Kaj Franck-priset 1992, Suomi-priset 2000 och Prins Eugen-medaljen 2001.
• Hans verk ingår i samlingarna på många prestigefyllda museer runt om i världen.
• Kollektionen Birds by Toikka och de årliga kuberna är populära samlarobjekt över hela världen.


2 kommentarer:

  1. Ja, vissa är riktigt fina. Skulle inte skada att fynda en sådan här på loppis...

    SvaraRadera

Läs mer