tisdag

Efterfrågan i framtiden

För alla som undrar vad som kommer efterfrågas på antikmässor, tradera och loppisar i framtiden tror jag vi har några nya favoriter här. Fiskars lanserar en handfull nya delar i serien Kastehelmi. Med stort ha-begär! Se vad de själva skriver om serien och utvecklingen av produktionen.

Glastillverkningens tekniska utmaningar har alltid inspirerat Oiva Toikka. Hans experiment med droppmönster inne i själva glaset av gav upphov till en ny struktur på 1960-talet. Det ledde till Kastehelmi (finska för daggdroppe) med tredimensionell yta. Utbudet är lekfullt och subtilt som så mycket av designerns övriga alster och har blivit ett av hans mest populära. Det var ursprungligen i produktion fram till 1988. Iittala återinförde de mest populära produkterna i januari 2010.

Kastehelmi har trogna och hängivna fans och är populär i hela världen. Nu är det dags för den att gå i en ny riktning. Tidigare bestod den enbart av tallrikar och fat, men nu tar Kastehelmi ett steg mot inredning genom att införa den nya ljusstaken som är en stämningsskapare där glasytan lever. Vid utformningen av Kastehelmi ljusstake ville Toikka skapa en struktur som smickrar lågan. Droppmönstrad glasyta ger en vacker visuell effekt eftersom ljuset projiceras på dropparna och ger fascinerande speglingar. Kastehelmi ljusstake finns i sju färger.4 kommentarer:

 1. Kastehelmi har verkligen ett otroligt starkt ha-begär! Första gången jag introduserades för designen på antikmässan hade jag ståpäls i timmar efteråt. Snacka om att jag scannar av loppishyllorna med radarblick varje gång jag är på loppisrunda!

  Tack för intressant fakta!

  GOD JUL!

  Linda

  SvaraRadera
 2. Så snygga så, kan bara tänka mig hur vackert droppmönstret blir med tända ljus i!
  För inte så länge sen hittade jag en hög Kastehelmi-ljusstake för stearinljus på Tradera, ångrar bittert att jag inte fortsatte buda på den för den var så fin! (Gick även att vända på och ha som vas!) Undrar om man får se någon sådan igen...

  SvaraRadera
 3. Ja, det är så himla fint! Men så länge jag inte får det i gåva tänker jag nog hålla mig till den loppade varianten. det är i alla fall bättre för plånboken :)

  SvaraRadera

Läs mer