torsdag

En sån jag alltid velat ha...


Det har rått fullt kaos den senaste veckan med flytt, städning och uppackning av flyttkartonger. Trots det hann jag på dyka på den här fantastiska vasen på Röda Korset i Sollentuna igår.

Vasen är djupstämplad men det går inte att tyda vad det står, men jag är ändå ganska säker på att det är en Ekeby vas. Jag fullkomligt älskar Ekebys gröna färg och skulle kunna ha hur många vaser, fat och krukor som helst. Och de föremål som har den här organiska formen är nog de som jag faller mest för.

Men tyvärr vet jag inte om man kan klassa vasen som ett fynd. Den kostade förvisso bara 50 kronor men det låga priset berodde på en liten nagg nere på "foten". Mig gör det visserligen ingenting, det är go att titta på i alla fall.2 kommentarer:

  1. Detta är en av de vaser som länge ingen med säkerhet lyckats identifiera, jag hade en sån den var etikettmärkt med Glory keramik, hade dessutom ett fat i samma serie, det var djupstämplat 1044/95 eller nåt sånt. Den teorin som vuxit sig stark och till slut kunde bevisas är att denna serie producerades av svenska keramik-fabriker och såldes av varuhuskedjan EPA under varmärket "Glory keramik". De finns en hel modellserie och i flera färger, bl.a vit och blå. En insatt person som jag diskuterat detta med hade ett foto från Ekebys fabrik i Uppsala där man såg precis dessa vaser komma ut ur keramikugnen. Det finns dock ingen skriftlig dokumentation att Ekeby skulle ha gjort dessa, troligen eftersom att man sannolikt legotillverkade varorna som såldes billigt hos lågprisvaruhuset EPA under varunamnet "Glory keramik".

    SvaraRadera
  2. Ja, men jag såg precis förra veckan ett par ljusstakar i den "ekeby-gröna"-färgen som var etikettmärkta med Glory-nånting. Jag köpte dom inte eftersom jag inte visste riktigt vad det var... Det går ju inte tyda djupstämplingen på vasen men det är ju lika möjligt att det är siffror som bokstäver. Ändå rätt spännande med en löpande bandet produkt från Ekeby också! :)

    SvaraRadera

Läs mer