onsdag

I min Berså...


... serveras allt från frukost till desserter, den lyser upp både ljusa sommardagar och sömniga vintermorgnar. Den lövformade dekoren i kromotryck* är en klassiker som funkar i alla lägen och som är mycket eftertraktat både bland samlare och femtiotalsfanatiker. I vintras när snön låg tung och vi väntade på inflyttning bestämde jag mig för att ge mig själv en tidig inflyttningspresent - och det blev 6 stycken djuptallrikar i Gustavsbergs serie Berså.


Serien tillverkades mellan 1960-1974 och är ritad av mönster-mästaren Stig Lindberg. I Gutstavbergs egen bok står det dock att dekoren ursprungligen togs fram av Krister Karlmark (i början av 1950-talet) som fått i uppdrag av Stig att ta fram dekorer som lämpade sig för kromotryck.

Allt Stig vidrört betingar idag höga priser vare sig det gäller porslin, tyger eller plastföremål. Han anställdes ursprungligen som medhjälpare till Wilhelm Kåge 1937 och var sedan verksam vid Gustavsberg fram till 1980. Sammanlagt var han deras konstnärlige ledare i 17 år. Berså är idag så pass populärt att dekoren nyproduceras av Gustavbergs Porslinsfabrik, det gör även två av hans andra mästerverk på dekor-fronten; Ribb och Adam.*Kromotryck började användas vid Gustavsbergs porslinsfabrik redan 1893 och byggde på att litografiska tryck överfördes till glaserat gods och sedan brändes. Det innebar att fler värmekänsliga färger kunde användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Läs mer