onsdag

Om julen inte kommer till mig...

... så får väl jag helt enkelt se till att ta mig ett snäpp närmare julen tänkte jag igår. Genast bestämde jag mig för att saffransbröd var rätt medicin. Tillsammans med några nypor pyssel och ett stänk av Svante Thuressons Cool Jul i bakgrunden. Så här gick jag tillväga.


Lite bakvänt började jag med att placera om kärleksörten. Som för övrigt är lika pigg fortfarande. Jag satsade på att den skulle kännas lite som en bukett ljung. Ganska snyggt tycker jag det blev i den blå Höglund-skålen.


Sen var det bara att skrida till verket. Jag använde mig av det här receptet och jag tyckte det var alldeles lagom många steg.


Och efter blandande och stänkande var det dags att jäsa.


Och då passade jag på att pyssla lite. Årets julkort står på agendan och det är lika bra att börja klippa och klistra med en gång.


Efter en timme började jag rulla. Flest traditionella kringelkrokar.


Men jag testade även en fläta. Mor är så duktig på att få dem fina och jag förstår ju att det är träning som ger färdighet.


Medan bullarna fick fin färg i ugnen...


... lade jag sista handen vid mitt första julkort. Får nog öka takten om alla ska bli färdiga till årets jul.


Och sen när klockan egentligen var lite för mycket fick vi provsmaka. Glögg och lussebulle på en helt vanlig Tisdag. Det gav faktiskt lite julefrid.   

tisdag

Strikt

På Röda Korset i Forsa kan man fynda. Jag hittade bland annat de här assietterna när jag var hem senast. De var fyra från början men tyvärr tappade jag i all upprymdhet ett av dem i asfalten. Men jag intalar mig att de var ett av dom som inte var i så bra skick. Ett dåligt exemplar kvarstår dock. Det skiftar lite lätt i rosa men jag tror man med säkerhet kan säga att det borde vara vitt. Och med tanke på priserna jag sett på Tradera kan jag med säkerhet säga att dessa var ett riktigt fynd. 5 kronor delen blev mitt pris.

Assietterna tillhör serien Strikt formgiven av Bengt Orup för Johansforsglasbruk 1953 och är riktigt populär glasserie. Det finns massor av snygga delar. Och färger. Mest dricksglas vad jag kan förstå och de är så oändligt snygga. Väcker ungefär samma ha-begär som KastehelmiPorslinan har några delar i serien så ta en titt om du vill se mer.





måndag

Advent

Trots bristen på snö och julstämning och trots att jag egentligen var för trött och hade tenta så lyckades vi få till lite adventsmys i går kväll. Jag älskar den där känslan av att öppna julkartongerna som stått undanstoppade i ett helt år på vinden. Att få upptäcka alla minnen igen. Ååhhha lite extra när jag hittar pynten jag köpte föra året. Och drömma lite om alla klappar man ska slå in, all skinka jag ska äta och allt julgodis jag ska hinna baka. Här kommer ett litet smakprov på 1:a advent hos Loppistan.


Ljusstaken i fönstret är köpt på Hårga Antik för några år sedan. Den ger maximal julefrid. Lite ostabil men ack så vacker. Så här efter några år av eldande har jag dock lärt mig att utrusta den med ljusmanschetter. Två stycken i serien reffla för 25 kronor och tre stycken vågiga med guldant för 25 kronor. Båda varianterna köpta på Erikshjälpen i Spånga.


Och så kyrkan. Som inte alls är något loppisfynd utan vinsten från förra årets julklappsgåta. Men mor & far har också en fast mycket finare i trä. Med glittrig snö på taken. Och innan jag får åka hem och se den i finrumsfönstret så njuter jag av min alldeles egen. Fast den spelar visan lite för snabbt. Och fast den är gjord i plast.

Hoppas ni också hade en fin första advent.


söndag

Blåaste blå

Det blir mera gåvor den här veckan. Den här enormt blå vasen fick jag nämligen av svärmor i födelsedagspresent. Och det helt utan att hon visste att jag hade en skål i samma serie sedan tidigare. Tänk vilket sammanträffande. 

Det är något helt magiskt med färgen. Både intensiv och nästan genomskinlig på samma gång. Formgivare är ingen mindre än Eric Höglund. Förmodligen för Boda Bruk. Och med lite googlande hittade jag åtminstone två delar till. Varav den ena verkligen kändes lockande. Vi får väl se vart detta slutar.





lördag

Framför kameran

Förra gången vi var hem till mor & far ville jag öva mig lite på utomhusfoto. Och om sanningen ska fram att stå framför kameran istället för bakom. Det är oväntat obekvämt att stirra på sig själv istället för loppisfynd. Det krävs övning. Här är i alla fall några valda delar av resultatet.

Ps. Kappan är ett loppisfynd.






fredag

Finfredag 47/2011




Idag är det Fredag med mer attityd. Vet inte vad det är som gör det. Skärpet, urringningen eller färgen. Men jag diggar den här klänningen. Så mycket faktiskt att jag provade den på Beyond Retro och inte kunde sluta tänka på den. En vecka senare när jag var i krokarna fick den följa med hem för 230 kronor. Och idag. Ja, då hänger den med i Loppistans svängar.

Ha nu en strålande helg allesammans!

torsdag

Lejonet

Han må vara ett lejon. Men han ser mer ut som en söt liten kissekatt. Helt ofarlig. Lejonet är en namnsdagsgåva från svärmor till A. En mycket bra sådan skulle jag säga. Enligt märkningen kan man se att formgivare är Göran Andersson, att det finns två till i samma serie och att katterna tillverkades mellan 1963-67. Det här är den minsta i gänget och det känns som om det skulle sitta fint att ha alla tre. Hos bloggen Teak & Orkidéer kan ni ta en titt på hela lejonfamiljen.




tisdag

Mjöl

Jag har ju smygvisat den förut men jag känner ändå att den ska få ett eget inlägg. Min fina Mjölburk. Det här är nämligen ytterligare en sådan sak som jag försöker hålla mig ifrån. Man skulle kunna gå helt crazy på alla fina kryddbrukar som står där ute på loppisarna. Både svenska och utländska faktiskt. 

Ofta kan de ju dock vara i ganska ostadigt skick. Antingen har de sprickor eller så är själva locket trasigt. Men inte den här inte. Nix, prefekt skick och dessutom från Gefle. Det var ändå ett krav för att jag skulle få köpa den överhuvudtaget. Att den var svenska. I vilket fall som helst blev den min för 40 kronor på Myrorna i Sollentuna. Och nu står den på köksbänken och gömmer undan alla småprylar som annars skulle ligga överallt och ingenstans. Toppen tycker jag!




måndag

Ugglor i mossen

Ingen sommar utan ugglor. Naturligtvis. Och den här lilla krabaten i målad sten hittade jag på loppis utanför Söderhamn för 5 kronor. Ja, visst. Sådana här fynd blir man väldigt nöjd över. 


söndag

Burkar att bruka

Jag har utökat burkutbudet på hyllan i köket. Två små burkar som jag hittade på log-loppis i Graninge. Tror jag betalade 10 kronor. De passar ganska bra ihop med den här

Det är nästan svårt att avgöra vilken som är snyggast. Ibland tycker jag att det är Bakpulvret eftersom den är så färggrann. Å andra sidan har Gelatinburken en fantastisk blå färg. Inte för att det spelar någon roll egentligen. Dom får så klart stå där som står alla tre.






lördag

Lördag med Loppistan

Eftersom det inte blev någon finfredag igår tänkte jag att jag skulle visa hur min Lördag har varit istället. Ja, så här långt alltså. Senare i kväll är det meningen att jag ska plugga inför tentan. Och sen tänker jag leka tant och titta på Downton Abbey så klart.


Morgonen började som alla helgmorgnar. Med hallon- och ingefärssmoothie som A är världsbäst på att göra. Idag fanns det som tur var frökusar att mumsa på också. Allt serverat med rosor och guldkant. På hjärte-brickan från i somras.


Efter lite fotosession knöt jag på mig näbbstövlarna och löpte iväg på en snabb loppisrunda här i Sumpan. Sen mötte jag upp min käraste vän för lunch. Vi pratade konstiga människor, nykära pappor och hemligheter. Väl hemma kände jag mig full av energi igen. Och med en kopp kaffe i min nyloppade kaffekopp Blå Skotte från Gefle drog jag fram damtrasan och körde igenom hela lägenheten. Koppen fick jag köpa för 25 kronor på Myrorna.


Jag var helt enkelt tvungen att test-hänga fyndet jag gjorde för några veckor sedan på väggen. En skolplansch för 30 kronor från loppis i Hudik. Den ska inte upp i den här lägenheten dock. Den, och tre andra faktiskt, ska sitta i vårt framtida hus eller så. Ramen på golvet är också ett fynd för 40 kronor från Erikshjälpen i Spånga. Jag har framkallat ett stort foto som ska flytta in den och ges bort i gåva.


Passade på att samla ihop våra pelargoner som ska få flytta ner i kallförrådet för lite vintervila. Det knasiga är att det fortfarande är så pigga och otrötta. Jag hoppas de förstår att vilan är för deras egen skull.


Och nu sitter jag här i vår gula fåtölj och njuter av skenet från vår stumpstake som vi köpte på Illums bolighus när vi var i Köpenhamn i våras. Och så förundras jag över blommorna från mors trädgård som är inne på vecka sex i vas hos oss. Det måste vara någon slags rekord.

Det var min Lördag. Hoppas ni också haft det strålande!

torsdag

Ett nöje att skära

Jag hittade den här fantastiska skärbrädan på Natta-loppisen i Junsele. Ett fantastiskt påhitt av Junsele-bona. Dom är ett driftigt folk har jag fått lära mig. En karta med loppisar i området. Alla öppna till kl. 22. Riktigt bra idé om jag får säga det själv.

I alla fall. Jag gjorde en del fynd. Att bara betala 20 kronor för den här var ett av dom. Det var ungefär första fyndet för kvällen så jag blev verkligen glad. Så känner jag fortfarande när jag får duka fram färskt bröd på en bit historia.



onsdag

Original & originell

Temat för Antikmässan 2012. Original & originell. 

Vi möter dagligen tusentals ting. De flesta av dem säger oss ingenting – andra får liv redan vid första ögonkastet.  Det förklaras ofta med ord som proveniens och patina eller design och kvalitet.
- Men det är i mötet med dig som människa som tingen får nytt liv och en ny roll att spela. Du ser dig själv i dem. Andra ser en vacker sak, du ser en pusselbit i din personlighet. Känslan är fantastisk, säger Susann Granström, projektledare Antikmässan.
Är det inte precis så vi alla känner?


Mässan går av stapeln på Stockholmsmässan den 16-19 februari 2012.

tisdag

Kyss

Man kan undra om hon kommer få kyssa sin groda och få sin prins. Min lilla tös. Utsmyckad och rödmålad måste det ju vara grejen. Och jag älskar hennes känsla för mode. Gula skor, rosa kjol och röd rosett. Sockersöt men med en ganska kavat uppsyn. 10 kronor för en sådan här donna räknar jag som vrakfynd.




måndag

Bambus


Jag hittade ju en Bambu-vas strax innan sommaren. Ett bra exempel på elegant formgivning av Bo Borgström. Blev naturligtvis helt såld på dess former och hela sommaren gick jag med extra ögon i nacken. Redo att stöta på nästa del i samlingen. Och visst lönade det sig. 

En blå variant i samma storlek hittade jag på loppis strax utanför Järvsö. Eftersom säljaren var osäker på ursprung gick hon med på att sälja den för 25 kronor. Och inte protesterar jag mot sådana förslag. Riktigt nöjd är jag nu när de två står i vår vita stringhylla. Fast jag tror att de skulle göra sig allra bäst med en kamrat i den större modellen också. Men frågan är, vilka färger finns bambu i egentligen. Vet du?




Färger:
Brun (som min)
Röd
Ljusblå (som min)
Mörkblå
Ljusgrön
Mörkgrön
Gul

Läs mer