fredag

Direkt från Antik & Kuriosamässan


Eller ja, i alla fall så direkt det blir när man måste köra 30 mil innan man kommer till internetanslutningen. Det blev ett relativt snabbt besök för min del. Två timmar hann jag flanera runt innan det var dags för min allra första bloggträff. Lite nervöst var det allt. Och lite annorlunda att träffa dom man i princip bara sett i ord tidigare. IRL liksom. Men det var fantastiskt trevlig och givande att träffa likasinnade.

Jag har självklart tänkt bjuda på lite bilder från mässan. Men det blir i morgon. Till vidare får ni hålla till godo med mina nya bekantskaper.


Antik Världen tog ett nytt grepp om begreppet porslinsutställning. Riktigt snyggt med flygande kaffe- och tekoppar. Det är väl vad alla retrobloggare drömmer om tänker jag.


Hanna med bloggen Hannas Virrvarr hade rest in ända från Finland.


Liksom Aja med bloggen Lundagård. Mycket trevligt!

 

Benny med Porslinsbloggen och Jan som driver Form55 dök också upp. 
Enligt egen utsago har de i princip bara samlat de senaste fyra-fem åren. Och innan dess kunde de liksom ingenting om glasyrer och glasbruk. Det styrker väl vad man brukar säga om att det man tycker är roligt blir man också bra på.


Herr Movarps Antik slog upp bakluckan för en snabb titt. Och naturligtvis lyckades jag inte värja mig helt och hållet. Vad jag förvärvade får ni se vid senare tillfälle.

torsdag

Knivigt


Precis i början av sommaren hittade jag sex stycken fruktknivar i orginalkartong. De kommer från Holmbergs i Götene. Lite förundrad blir man så klar över att kartongen är så intetsägande. Men det är väl det som finns däri som är det viktiga. Och inte är det så vanligt att man använder kartongen som förvaring kan jag tänka. Det borde ju göra mina knivar extra speciella.

Fyndet gjorde jag på Myrorna i Sollentuna. Och på prislappen stod den 30 kronor.



tisdag

5 frågor till Hus & Hem Retro


Om en dryg vecka eller så kommer Nr.2 av tidningen Hus & Hem Retro. För min del har det känts som en evighet sedan det förra. Och nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att höra med redaktör Viveca Carlsson hur det känns så här inför släppet av nästa nummer.

För snacket har verkligen gått om den här nya tidningen. I blogg-kretsarna diskuterades den så klart långt innan den fanns i butik. Jag höll själv på att spricka av nyheten att det kom en Retro-tidning. Och så klart av att jag fanns med i den. Och alla jag pratat med bland vänner, kollegor och bekanta har varit så glada över att äntligen få en tidning som dels gör dem mer intresserade av det som finns i skåp och lådor och dels ger dem ett mål med sitt loppande. Helt plötsligt har de något att hålla utkik efter. Så man undrar ju så klart hur Hus & Hem Retro själva upplevt mottagandet?
– Fantastiskt. Tidningen sålde väldigt bra, och vi har fått så många positiva mejl, brev och kommentarer!

Reportagen om till exempel stolarna och Lisa Larsson i första numret hade en imponerande omfattning. Och som alla Loppistor där ute har jag ju olösta gåtor i hyllan. Och frågan är hur man gör för att hitta information om sina fynd. Var ska man börja leta?
– Internet är alltid en bra början. Med hjälp av alla kunniga bloggare och sökningar på google kan man hitta om inte svar, så åtminstone ledtrådar. Sen är det bara att leta vidare så mycket man orkar med hjälp av bibliotek, arkiv och telefonsamtal.

Jag ramlar in i nya världar varje gång jag går på loppis och hittar nya fynd. Ena veckan upptas mina tankar av ursprunget av en omärkt glasvas för att nästa vecka helt kretsa kring en byrå i teak. Det finns helt enkelt så mycket man skulle vilja veta mera om! Hur väljer ni det ni ska fokusera på i tidningen? 
– Vi försöker hitta en bra blandning av möbler, porslin och andra inredningsprylar, se till att blanda olika decennier och mixa dyrt med billigt.

Man förstår att det är som ett smörgåsbord. Men du som haft förmånen att tjuvkika på nästa nummer. Finns det någon del som du tycker är extra intressant?
– De 96 kaffekopparna av Stig Lindberg får man inte missa och inte heller Mona Björks fantastiska 60-talstyger.

Sist men inte minns, vad kommer du leta efter på loppis i höst?
– Nya stolar till köksbordet. Jag skulle vilja byta Uno Åhrén-stolarna från Gemla mot några lika bekväma men lite mörkare.

måndag

Bapelsin


Ett av sommarens bästa fynd för min del är den här skålen. Den motsvarar liksom allt som behövs för att pigga upp mig. För att pigga upp vårt kök. Mönstret är så enkelt och ändå så himla rätt. Jag är inte säker på varifrån det här frukt-suget kommer. Men jag skulle lätt kunna tänka mig några koppar med röda äpplen och en bricka med ett grönt päron. Då skulle cirkeln vara sluten. 

Skålen köpte jag på loppis i Järvsö för 40 kronor. Och just den dagen hade jag liksom letat efter något sådan här. Utan att jag visste det. Och trots att jag gjort massor av fynd innan så var den den här skålen som gav mig rätt känsla. Som att jag äntligen blev mätt liksom.



 

söndag

Perstorpsplatta


Jag har köpt min allra första perstorpsplatta. Jag hittade på nattaloppisen i Junsele och betalade 20 kronor. Ett vänligt pris tycker jag. Och den passar liksom så fint in hemma hos oss. Den lägger sig till rätta och bara är. Lagom stor och lagom prickig. Harmoniskt så det förslår.




torsdag

Och vinnarna är...




Nu är tävlingen avgjord. Lotter dragna ut finhatten till och med. Och vinnarna är...

...trummvirrvel!...

Ulirka med bloggen Leta Retro

och

Sarah Eklund

Grattis till er!

För att allt praktiskt ska fungera skulle det vara finfint om ni mailar mig så snart som möjligt. Jag lägger ett mail i er inkorg redan i kväll.

Jag hoppas att alla ni som tänkt besöka mässan får en fantastisk mäss-helg. Jag kommer infiltrera utställningarna så snart de öppnar på Fredagen. Och med lite tur kan jag bild-bomba er lagom till kvällen.




Kannan


Vackra kaffe- och tekannor skulle kunna lika gärna kunnat vara min stora last  här i livet. Om jag inte lyckats tygla den så bra. Jag har nämligen typ inga kannor alls hemma. Jag sneglar alltid på dem. Dreglar lite extra när det är med en dekor jag känner igen eller blir helt knäsvag av. Men jag har alltid hållit igen. Förnuftet har överhanden. Och jag brukar känna mig stolt över min självdisciplin.

Men så öppnades en liten lucka. Helt snabbt och knappt märkbart. Jag behöver en vattenkanna till mitt rum. Tänk om. Tänk om man skulle ha en kaffekanna till det. Så nytänkande. Så outside the box. Bra idé Loppistan. Och inte var jag sen att dra fördelar av mitt snabba tänk. Jag sprang faktiskt på den här helt underbara kaffe- eller tekannan på Myrorna i Sundbyberg för 40 kronor nästan i samma veva. Och jag fick för mig att den hör till serien Terma från Gustavsberg. Den har ju som samma glasyr. Men jag hittar ingen med samma form. Terma verkar vara lite kantigare i formerna liksom. Men då är frågan, vad är det jag hittat i så fall?







tisdag

Besök


Igår hade vi fint besök av de här flickorna. Petra och Frida jobbar som journalist och fotograf och gjorde ett supersnajsigt inredningsreportage hos oss. A och jag hade piffat lägenheten så klart. Och funderat länge på vad för fina kläder man kan ha på sig. Och när tjejerna dök upp fick jag bjuda på de chokladigaste kärleksmumsen och kaffe i Bellis-koppar. 

Det var fantastiskt roligt att få visa upp vårt fina hem. Jag pratade nästan ihjäl mig om fördelarna att handla på loppis. Och kunde nästan inte bestämma mig när jag skulle välja mitt bästa fynd. Men hej och hå! Nu är det bara till att vänta på reportaget som kommer gå i SvD Magasinet. Fint skare va så klart!



Är ni nyfikna på Petra o Fridas kan ni kolla in tidigare reportage. Dom har tillexempel varit hemma hos klännings-gurun Elsa Billgren.

måndag

Tävla, tävla, tävla




Fram till Onsdag kan du vara med och tävla om en biljett till 2011-års Antik och Kuriosamässa. Instruktioner och förfarande hittar du här.

Jag tror jag kommer satsa på att hitta en snygg ring med stor sten, den lilla vasen i serien Eterna och helst en eller två delar Corso. Inte direkt små önskemål kanske. Men så är jag faktiskt en Loppista också!

Vad tänker du leta efter?


Triss i trädgårds-tema


Det har blivit en del porslin i sommar. Mest udda. Trots att jag alls inte borde. Trots att jag vet bättre. Men så griper dekorerna tag om maggropen. Och det blir helt omöjligt att låta bli. Det är klart de kommer till användning... Det är ju bara att titta på hur snygga de är tillsammans. Nästan som ett växt-tema. Taggig kaktus, luftiga björklöv och spinkiga blomblad. Och ibland tänker jag att finast vore att sätta dem på väggen. Tapetsera med vackraste kaffefat. Bästa sättet att hedra fantasi som funkat över årtionden!

Men det skulle bli många hål. Så det får nog vänta. Och så länge låter jag mina blommor njuta av utsikten. 





Berså-fatet är inköpt på Mias Prylbod för 25 kronor. Röd Aster är köpt för 1 krona på loppis någonstans i Dalarna. Och den sista, som jag inte kommer på namnet på, inhandlades på loppis utanför Söderhamn för 10 kronor.

söndag

Grönt


Då var vi där igen. Grönt glas. Ledsen om det låter som jag hakat upp mig. Men jag måste visa ett helt grymt fat jag fyndade på Myrorna i Sollentuna. Det har en sådan där riktigt mossgrön färg. 23 cm i diameter. Perfekt storlek på ett kakfat kan jag tycka.

Enligt mina beräkningar borde det tillhöra Vineta. Det är liksom samma våffling. Och således ännu en Blomberg. Den gör sig väldigt bra tillsammans med mina röda delar om jag får säga det själv. Och det är ju helt fantastiskt att ha det så färggrant på hyllan. Men det bästa av allt var kanske ändå priset. 35 kronor måste räknas som vrakfynd.



fredag

Finfredag 37/2011


Fredag eftermiddag och en heeel helg att njuta av. Så fort jag kommer hem från jobbet svidar jag om. Luftigt och oömt ska det vara. Mitt bästa är den här loppade herrskjortan. Så mjuk att det, helt ärligt, är omöjligt att förstå om man inte känt det själv. Köpt på Myrorna i Sollentuna för 50 kronor. På lappen står Linköping, Dennis och Denna krage är permanentfodrad enligt L metoden. Kokas ej, strykes mycket fuktigt. Jag brukar bara rulla upp ärmarna. Men hittar jag ett par snygga manschettknappar på loppis ska jag nog snäppa upp stajlen ett par hack.

torsdag

Tävling; Antik & Kuriosamässan


Foto: Anna Kern

Om två veckor slår Kistamässan upp portarna till årets Antik & Kuriosamässa. Och jag har en känsla av att det kommer bli alldeles strålande! 

Det fina med att ha en blogg med så många fina läsare är nämligen att man, till exempel, kan få möjligheten att lotta ut biljetter. Antik & Kuriosamässan vill ju att just NI ska titta in! Och eftersom jag har fått 2 stycken biljetter till förfogande tänker jag utlysa en tävling.

Jag har spånat lite på hur det hela ska gå till och kommit fram till följande. Det är nu Loppistans vilda Facebook-utveckling ska komma till nytta! Du får nämligen 1 lott genom att skriva ett par rader i en kommentar på det här inlägget. Men för att öka spänningen ett par hekto kan du få ytterligare 1 lott genom att Gilla Jag, en Loppista på Facebook

Tävlingen är öppen till Onsdag den 21:a September 22:00. Två vinnare meddelas under Torsdagen. Och gott folk, tänk på vilka fynd ni kan göra för de 150 kronor som biljetten är värd!

Lycka till!




PS. Vill du börja peppa genast kan du kolla du in alla utställare redan idag.


onsdag

I skåpen


Jag hänger med på dagens utmaning. Jag står här med luckorna öppna och visar ogenerat vad som finns däri. Och när man ser på det så här. Visst ser det ganska luftigt ut?


Öppna hyllan i köket. Här byter jag grejer och teman hela tiden. Nu är en sån tid. Därav lite kaos.


Jobbar mig utifrån och in. Det här är skål- och fatskåpet. Men just nu står ju det mesta på den öppna hyllan så lite tomt är det allt. Annars är det en blandad skara. Den röda tråden? Jag har så klart bara grymt snygga skålar och fat!


Glasskåpet. Grönt och klarglas. Precis som jag vill ha det. Mest Iittala, lite antikfynd och gröna loppisfynd.


Favoritskåpet. Alla kaffekoppar! Mexico, Bellis, Mårbacka, Stella och Höganäs. Och så klart udda-servisen.


Här ekar det verkligen tomt. Så här ser det faktiskt inte ut nerifrån (jag ser bara typ första hyllan). Här har vi då Mårbacka, lite blandade UE-tallrikar, färgade glastallrikar, Bellis och Höganäs.

Fler snygga köksskåp hittar du hos:



tisdag

Stugan


Jag tänkte jag skulle ge en sneak peak på en av mor & fars stugor också. Min far timrade den i början på 80-talet. Den ligger fridfullt på en fäbodvall med välsignad källa och liten sjö. Kök, sovrum och storstuga. Inget rinnande vatten, ingen toalett eller dusch. Och bara så mycket ström som går att samla av solen. Härligheter helt enkelt!


Badkläder på spiken så klart. För bada måste man göra nästan hela tiden.

Solhatt är ju ett måste när man klipper gräset i gassande sol och bromsattack. Allt på bilden är loppat av mor.

Tavlan loppade mor på min uppmaning i ladan i Orsa. Den passade perfekt!

Min gamla skänk som jag hade leksaker i när jag var liten och söt. Då tapetserade jag den med klistermärken. Men nu har så klart mor målat om.

Hatt för de mindre flickorna.

Färgen på timret har antagit en nästan guldskimmrande lyster. Fantastiskt vackert.

Min gamla dockservis. Inte så många delar kvar. Men det syns ju att jag hade porslins-stil redan då.

Det kan vara svårt att se något i oljelyktans ljus. Men det ger ett vackert sken om man vill ha lite mysfeeling.

Det var mina guldkorn gott folk.

måndag

Sunesson


I någon slags hemlängtan i våras budade jag hem den här tavlan på Tradera. Ett vårigt alster av Stina Sunesson. Det påminner så mycket om hemma på något sätt. Och det känns lite hemtrevligt att titta på den.

Det bästa av allt var kanske var priset. 3 kronor blev det högsta budet.


söndag

Mörk Eterna


Jag blev så betuttad när jag köpte min första Eterna. Det är svårt att inte vilja ta på glasyren. För den till och med ser mjuk ut. Så knappt hade jag fått hem den föräns jag bestämt mig för att det skulle bli fler delar.

Men det var vi tydligen fler som ville ha. Så det har dröjt lite innan jag fick min andra. Nu står den i alla fall där. Något annorlunda än den första. Men ett fint komplement. Och lite mindre vas betydde lite mindre peng. 150 kronor. Och jag hoppas. Att jag snart hittar den där allra coolaste lilla vasen som jag inte sett tidigare. Kolla in den hos 50-tals Keramik.






Läs mer