fredag

Muttrigt


Nu är den full. Min mutterskara. Plantinorna. Tvåan hittade jag på bakluckeloppis för 5 kronor. Då saknades det förvisso en pytteliten bit på ena kanten. Men jag tyckte det var en okej prissättning ändå. För det är ju helt grymt så snygga de är. Jag tror alldeles bestämt att jag behöver ytterligare en uppsättning.




tisdag

Solo kaffe


Den här gamla burken tänkte min mor kasta. Men då satte jag ner foten och sa stopp. Det kommer inte på fråga. Jag har inget egentligt behov av den just nu. Men det brukar ju alltid lösa sig. Burken kommer från Malmö Kaffekompani och jag gillar båtmotivet nästan så mycket att jag skulle kunna sätta det på väggen. Fast mest känns det nog som man borde ha bokmärken i den. Eller kärleksbrev. Jag ska fundera på saken.



lördag

Hemlis till syster


Min syster är bäst av alla jag känner på att ge bort presenter, skicka kort och överraska. Då är det ju inte mer än rätt att hon också får sig en present ibland. Hon går själv inte så gärna på loppis men tycker inte att det är något fel på fynden. Därför satsar jag friskt på att fylla hennes skåp och lådor med loppade saker. Och den här gången blev det något som jag nästan knappt kunde förmå mig att ge bort.

Ett fat från Gabriel i den mjukaste, lenaste blå glasyren någonsin. Med böljande volanger och inte en endaste nagg. Helt perfekt faktiskt. Och det passar förmodligen lite extra bra på ett ställe som heter Änga. Som att det var just det han tänkte på Herr Burmeister. Sommar i Änga.





Fatet köpte jag på Erikshjälpen i Spånga för 75 kronor. Paketet är ett litet experiment av Josef Franks tapet. Ganska nöjd med resultatet. För visst ser man att det finns en hemlighet däri...

torsdag

Paket till Fröken Elsa


Även Fröken Elsa får ett sommarpaket i år. När man är sex år gammal vill man gärna bestämma själv vad man klär på sig. Men med tanke på att både blommor och färgen rosa är klara favoriter kanske den här supersöta blusen kan gå hem ändå. Om inte annat tänker jag att det kan bli hennes loppisblus. För loppisar. Det älskar nämligen lilla Elsa.

En gång när jag skulle åka öppnade hon dörren och ropade efter mig:
- Om du hittar du några loppisar i Stockholm. Ring mig!

Blusen är köpt på Myrorna i Sollentuna för 45 kronor. Och jag skulle gärna ha den själv om jag var i lagom storlek. Nu slog jag i stället in den i det glansigaste pappret jag kunde uppbringa. Och så ger jag det till byns sötaste tjej.



måndag

Gåva till mor


Mor har många fina saker i sina skåp. Ändå känner hos att det fattas henne tallrikar och assietter. Jag kan förstå henne. Det är ju alltid så många som ska ha mat. Klart tallrikarna tryter.

Detta vill jag så klart råda bot på och när jag svängde förbi Erikshjälpen förra Tisdagen gjorde jag slag i saken. Det var den soliga Tisdagen då inga andra gick på loppis. Och jag trillade rakt på fem assietter i Gröna Anna för 35 kronor styck. Helt perfekt eftersom det var just den dekoren som mor pratat om. Så jag snodde ihop ett riktigt punkigt paket av resterna från vår halltapet. För min mor är en tuff dam. Och nog behövs det lite motvikt till det snirkliga. Vad jag har hört utlovas det nu glass i stora lass på lilla Anna...



lördag

Glad sommar!


Väskan är packad, bilen är tankad och ressällskapet väntar. NU. Nu drar jag på semester. Men om ni tror att jag lämnar Jag, en Loppista vind för våg så tror ni fel. Precis som på TV har jag förberett lite. Bland annat tänkte jag visa de presenter jag har med mig hem i packningen. Och förhoppningsvis en och annan uppdatering av mina fynd efter vägen.

Någon gång under dessa fyra veckor utlovas också Hemma Hos Reportage. Definitivt från en tvättäkta Hälsingegård på den vackraste platsen på jorden. Och eventuellt från en gammal bakstuga i Ångermanlands djupaste skogar. Helst ännu fler om jag får bestämma. Men vi får se hur det blir med den saken.

Men för nu lämnar jag er med de här bilderna på näthinnan. Heta och somriga. Svala och lata. Direkt från Carl Larssons vackra bok Ett Hem. Köpt på Röda Korset i Sollentuna för 20 kronor. Och jag gillar till och med omslaget. Det känns lika hemmigt som hans bilder.

En rackarns fin sommar till er!



fredag

Finfredag 28/2011




Oj, oj, oj, sista dagen innan semestern och det firas med en grön skrud. Den enda i sitt slag faktiskt. Kjolen är nämligen handmålad. Någon har suttit och målat av sommarens alla blommor på en omlottkjol i syntetmaterial! Och jag köpte den sen för 45 kronor på Erikshjälpen i Gävle. Jag tänker att om jag i alla fall klipper gräset i den en dag i sommar. Så har jag nästan bjudit konstnären på en vernissage.

torsdag

För mellorna

På väg hem till mor och far häromsistens så stannade jag på Mia´s Prylbod i Söderhamn. Jag hade sådan loppisabstinens eftersom jag inte varit på någon annan loppis än alla välgörenhetsbutiker på ungefär hela våren. Och kroppen skrek efter lite miljöombyte.

Just den här helgen var det ganska urplockat. Men självklart lyckade jag ändå hitta lite småskrot. Först ut. En burk för mellorna. Karamellerna alltså. Jag hade så svårt att bestämma mig om den var ett fynd från förr eller om den är nytillverkad. Det känns inte helt vanligt med blått glas. Men å andra sidan är glaset väldigt tunnt och lilla knoppen på locket sitter fast med en skruv som ser allt annat än ny ut. Till sist beslutade jag att för 20 kronor får den vara gjord när som helst. Charmfaktorn var för hög. Och söt på min hyllan är den i vilket fall.


tisdag

Curry

Som bekant har jag en väldigt snäll svärmor. Hon har också ett stort intresse för vackra föremål med historia och själ. Företrädesvis porslin, glas och keramik. Inga konstigheter. Därför är det så roligt att åka och hälsa på. För det finns alltid något nytt. Fast gammalt. Som antingen har sin historia i dekoren, formen eller färgen från barndomen eller helt enkelt i vad mannen i kassan sa och hur mycket man lyckats pruta.

Dessutom så är hon också väldigt duktig på att ge oss små presenter. Som den här burken i serrien Curry. Tänkte först att det var en marmeladburk eller sockerskål. Men rimligtvis så borde man väl ha sin curry i den. Det mest facinerande är att glasyern på pricken har den gula färgen av en currygryta. Och man blir ju lite tokig i formen. Så passande för seriens namn. Rund och mjuk. Men med sting i locket.






Enligt uppgiter från Porslinsbloggens kaffekoppssamling så tillverkades Curry mellan 1955-64. Modellen tillskrivs Arthur Percy och curryglasyren Berit Ternell. Dessa uppgifter gäller kaffekoppen som Benny visar. Och förhoppningsvis kvalar även denna lilla burk in där. Här ser du även hans andra delar i serien.

måndag

Corso

Ja. Fastän jag har en loppisfri vecka kan jag inte låta bli att visa upp några av mina senaste fynd i alla fall. Den här vasen hittade jag på Erikshjälpen i spånga för 40 kronor. Jag blev som vanligt lite förvånad att den stod kvar trots att jag kom strax innan stängning. Serien heter Corso och är formgiven av Ingrid Atterberg (1920-2008). Ganska vanligt förekommande på loppis och antikaffärer. Däremot verkar de inte vara så populära. I alla fall inte som andra av Atterbergs alster. Typ Negro.

Men jag tycker att mönstret är supersnyggt. Jag gillar liksom när de blanka vita strecken slingrar sig runt de mer ruffa bruna ytorna. Samtidigt som det är lite virrigt och varrigt så råder det ordning och reda bland de raka strecken och repetitiva mönstren. Och färgklickarna. De gör faktiskt hela skillnaden.




söndag

Helgen


Helgen har inte infattat en endaste loppis. Jag skannade av min loppisrunda under veckan och nu tänker jag att nästa ska få vara helt loppisfri. Så att jag får upp det riktiga suget. För på Lördag styr jag mot alla loppisar i norr. Så därför fick denna helg ägnas åt mer praktiska bestyr. Som att läsa en superrolig kokbok till exempel.



Förutom underhållande texter var den fylld med extremt fina bilder. Med lite vilja kan man kanske kalla dem retroinspirerade.


Jag tog också tillfället i akt att skörda mina kryddor. För att göra det lite extra skojigt fick de vila en stund i riktigt snygga skålar. En grön jag inte vet namnet på ännu, en liten skål från Målerås och en droppformad del ur Stig Lindbergs serie Gefyr. Självklart loppade.


Sedan lade jag sista handen vid mitt sommar-stilleben på köksbordet. Ljusgula nejlikor samsas med loppade kryddset på en knallgrön bricka. Jag tycker det är så fint med massor av små vaser. Så naturligtvis får min senaste hang-up, Bambuvasen, trona mitt på bordet.


Och så fick jag njuta en sista dag av pionerna från mors trädgård. De står i klumpfoten jag fyndade förra sommaren. Fler sådana fynd hoppas jag på om en vecka eller så.

fredag

Finfredag 25/2011

Jag hann inte fota min klänning i morse. Så det får bli den jag hade igår istället. Nu när solen skiner igen så blandar man u ändå så lätt ihop vilken dag det är :)



Klänningen inhandldes förra veckan på Huvudsta Loppis för 60 kronor. Jag gissar att det är ett hemmabygge. Och det är nog den blommigaste klänning jag någonsin ägt. Ungefär så här glad blir man av att ha den på sig.



Den är ungefär så här lång när man sitter ner. Så när jag står upp går den strax under knät. En längd som passar mig perfekt faktiskt. Igår kväll matchade jag den med vita, lite retroinspirerade gympaskor från Ecco.


Ett rosa blixtlås är som pricken över i:et. Det matchas med krage och två små fickor framtill. Kanske har det varit en städrock. Fast i så fall en väldigt fräsig sådan!

tisdag

Koka soppa på en spik

Jag måste bara visa upp den. Min nya spik. Inget loppisfynd i sig men den främjar ändå loppandet som aktivitet. Det loppande som handlar om att hitta vackra klänningar.

Bredvid min sida av sängen har vi nämligen satt upp en pinne. Som faktiskt ser ut som en uppblåst spik. Där hänger nu ett urval av mina loppade alster. Dels av rent praktiska själ men också som utsmyckning. Det känns liksom så lyxigt att slå upp ögonen varje morgon och mötas av detta. Och jag tänker att jag kanske kommer köra lite olika teman på spiken. Prickigt. Blommigt. Eller svart. Allt beroende på humör.

Och jag blir så nyfiken. Hur gör alla andra. Loppar ni klänningar och festkläder? Hur förvarar ni dem då hemma. Hänger de framme eller i garderoben?



Lars Nyman


Jag gillar Lars Nymans textiltryck skarpt. Trots att de är fantasifulla så har de liksom en strukturerad ådra. Med rejäla kantlinjer. Inget kladdande utanför. Rent och snyggt helt enkelt. Jag tycker det är kul. Så efter att ha spanat in hans alster på Tradera under våren så bestämde jag mig för att det var min tur nu. Och i ett enda slag blev jag med två stycken. Nr6 & Nr7. Jag vann budgivningen för 25 kronor styck. Ett rimligt pris med tanke på vad jag sett vissa gå för tidigare. Det här är också de motiv jag gillar bäst. Förutom påfågeln. En del är nämligen för kärleksosande. Med ännu hjärtan och grejer.

Och så. I samband med vår städning i helgen testades tavlorna i köket. Med stående ovationer som resultat. Så nu sitter dom där. Och jag tycker det är käckt så det förslår!





Om jag hinner i morgon ska jag visa en annan käck grej som kom upp på väggen i helgen. Fortsättning följer alltså...

måndag

Vitt och fräscht

På Röda Korset i Sollentuna har jag gjort en del kruk-fynd. Kanske för att de liksom står inne i ett hörn och ingen orkar böka sig in där. Eller för att folk inte har vett att uppskatta krukor på second-hand. Jag har tidigare visat några vita Steningekrukor och Plantina från Gustavsberg . Nu har jag ytterligare tre vita skönheter från Steninge.

De är köpta för 10 kronor styck. Ett perfekt pris. Och det kan ju vara bra att ha några krukor till övers hemma. För gå-bort-tillfällena. Så får man ge bort lite mer karaktär, och förmodligen lite mer kvalité, än krukorna på ICA. Ett annat bra sommartips är att använda dem till kryddodlingen. Det gröna och det vita blir så fräscht tillsammans. Och det smakar extra gott. Att ha odlat smaksättarna själv.




Läs mer