torsdag

För blommorna

För några veckor sedan hittade jag den här vasen för 40 kronor på Erikshjälpen i Spånga. Den stod kvar trots att jag kom sent på eftermiddagen. Färgen är väldigt speciell för mig eftersom mor har en vas från mormor i samma knalliga blåfärg. Jag tror det kanske var mest därför den fick följa med hem till mig.

För formen är egentligen inte vad jag letar efter. Jag vill ha bulligare, bubbligare och formigare. Högre och bredare. Men så här i efterhand har jag upptäckt att den är en riktig blom-booster. Den funkar med alla former och färger. Och eftersom den är lite snobbigt sober med sin tunna fot satte jag mors blodröda bond-pioner i den. Ni får kanske se bilder på det en annan dag. Men jag kan lova att det ser mäktigt ut.



måndag

Spring!

Idag smäller det. Idag finns nämligen Hus & Hem Retro i butik. Spring genast ner och köp er lite avkopplande sommarläsning!

Jag fick ett ex hemskickat i förra veckan. Och när brevet damp ner så kände jag att det här vore livet. Att låta orden flöda och kameran knäppa. Att grotta ner mig i det roligaste jag vet. Att få leta, finna, föreviga och beskriva. Att inspirera. Det kan kanske sluta med att jag ramar in brevet. Tack för hjälpen med Hus & Hem. Joråsatt.





Jag och sex andra bloggar skickar er alla härliga sommarhälsningar någonstans mitt i tidningen. Flera stora blogg-namn. Och så jag. Himmel! Vem hade trott att jag skulle presenteras bredvid UnderbaraClara. Hon som sommarpratar i P1. Jag är bara så mallig.

söndag

Bambu måntro


Jag märker ju så här i efterhand. Att följa andra bloggar kan möjligtvis bli min ekonomiska undergång. Hela tiden kommer jag hem med grejer jag sett hos andra. Grejer som har lagt sig som en mental post it längst bak i huvudet. Och på ett eller annat sätt hamnar de till slut hemma hos mig. Som den här vasen till exempel.

Jag håller tummarna för att det är en Bambu-vas. Bo Borgström i brunaktig tappning. Jag älskar formen och det är förmodligen därför den legat i bakhuvudet och grott. Tills jag hittade den här perfekta färgen. I den perfekta storleken. Till det perfekta priset av 40 kronor. Och nu är det ett som är säkert. Jag vill ha fler. Tänk skog.

Det är tufft att vara Loppista ibland.



Vasen är köpt på Myrorna i Sundbyberg.

fredag

Finfredag 25/2011

Sådan blev min midsommar. Prickig dröm för 160 kronor från Myrorna i Sollentuna. Matchas i regnet med gummistövlar. Det röda skärpet är ett eget påhitt och köpt på Monki.

Glad midsommar!

torsdag

Lö byrå


Det är många kärlekar i luften samtidigt nu. Om det inte är Nylunds förföriska glasyrer så är det rökfärgat glas eller sockersöta porslinsdjur. Och när jag ändå sitter mitt i soppan tänkte jag presentera er för Lö Byrå. Han jag hittade för 300 kronor på Röda Korset i Sollentuna och som helt obemärkt flyttade in i mitt rum och blev en så naturlig del av vardagen att jag knappt minns hur livet var innan vi träffades.

Jag visste direkt när vi möttes att det skulle bli vi. Med sina fyra lådor är han nämligen precis så lång jag alltid föreställt mig att min Byrå ska vara. Och jag föll direkt för de mjuka linjerna och den fantastiska lystern i trät. Det är nästan som om han aldrig varit någon annans. Till och med den lilla nyckeln finns kvar. Och jag tänker att det måste vara nyckeln till hans hjärta.





onsdag

Hus & Hem Retro

På Tisdag den 28:e Juni landar Hus & Hem Retro i butik. Ett skönt tillskott i tidningshyllan!
Ett hett tips är att kolla in blogglistan till höger. Där ligger nämligen en del kändisar. Loppistan bland annat ;)

tisdag

ISI


Jag har ju länge spanat efter färgade vaser. Gröna och röda är nog mina favoriter. Och blå, lila och rökfärgade så klart. Ja, egentligen spelar färgen kanske mindre roll. För jag blir charmad direkt. Och efter att ha trånat framför Porslinsbloggen där Benny ständigt verkar hitta så fantastiskt snygga ISI-vaser kan man väl säga att jag snöat in. Blev dock lite nedslagen när jag klev in i en antikaffär i Gävle i vintras och blev presenterad för riktiga fantasipriser. Men då hade jag inte tittat in på Mia´s än.

Där hittade jag nämligen den här lilla skönheten. En rök-grön kloss. Måste vara den ultimata färgen. Och priset, 20 kronor, passade mig perfekt. Serien kommer från Gullaskruf och så fort jag hade köpt den här visste jag. Att nu måste jag ha kuberna också.



söndag

Vovven


Djur och frukter har blivit någon slags tema för mig. Jag har varit - och skulle kanske fortfarande påstå ÄR - emot småplotter och pytteporslin. Jag vill ha många saker men hellre variera och byta ut än att det bli jyttrigt. Ändå tror jag en minimalist skulle få tvångstankar hos oss. För dom smyger sig in de små liven.

Den här helt fantastiska sparbösse-vovven hittade jag en dag på Myrorna i Sollentuna. Den stod i fönstret och var märkt 25 kronor. Helt oväntat pris för att vara Myrorna i Stockholm. Men det var för att nyckeln till hans halsband fattades. I övrigt är han en vovve i bästa skick, inga skråmor och helt klart rumsren. Sina sparade slantar stoppar man i på ryggen. Och råkar man på en nyckel kan man försiktigt avlägsna huvudet och ta ut dem igen vid behov. Just nu står han på vår köksbänk. Hans musching matchar nämligen vår chockrosa KitchenAid.




fredag

Finfredag 24/2011



Dagens look bjuder på modell mittemellan. Varken lång eller kort. Men jag gillar att den är lite längre och den har ju en väldigt söt ringning. Dessvärre är materialet ganska tjockt. Vilket gör att det blir svårt att besluta när man faktiskt kan bära den. Jag testar en Fredag i Juni i alla fall. Ingen märkning går att finna men den blev min för 150 kronor på Beyond Retro.

torsdag

Burkförberedelser


Snart, snart, snart är det dags. Dags att safta, sylta, lägga in och smaksätta. Och dom som varit med förr vet med sig att förbereda. Det behövs burkar och flaskor i mängder. Jag har i och för sig kvar en hel del sedan förra året. De var ju så fina så jag har tagit väl hand om dem. Men det finns alltid utrymme att förnya och bredda beståndet.

Och ingen kan väl säga nej till charm av den här kalibern. En hög burk på en och en halv liter från Kosta. Med riktigt porslinslock. I och för sig i ganska dåligt skick eftersom spännena hade rostat. Men för 40 kronor och lite Svinto kom vi ändå överrens. Och jag tänker mig att det skulle vara snyggt med inlagd gurka i den.




tisdag

Kryddat


Det är svårt att låta bli Holmbergs grejer om man råkar på dom. Ofta är de ju i gott skick. Och jag tror bestämt att teak har en alldeles speciell dragningskraft. Man vill ha allt. Så självklart köpte jag krydduppsättningen på Myrorna i Sollentuna. Denna gång fanns det även två kar. Ett stort och ett litet. Båda prydligt märkta med Carl Holmberg, Götene, Sweden. Jag betalade 50 kronor för hela klabbet. Ganska överkomligt tycker jag.




måndag

Plantina


För några månader sedan visade jag min stora kruka från Gustavsberg. Den som ser ut som en mutter. Jag hade aldrig sett den modellen innan jag hittade den stora. Men det verkar som om min mutter-lycka har vänt.

Jag sprang nämligen just på den här lilla varianten på Röda Korset i Sollentuna. Och för 30 kronor blev den min. Serien heter Plantina och jag har nu storlekarna 1 & 3. Det är också allt jag vet om dom. Skulle gärna vilja veta tillverkningsår och formgivare. Men det står inget i min bok. Och så klart satsar jag nu på att hitta tvåan.



torsdag

Turkost


Det är som med svamp. När man väl hittat en. Då ser man alla.

Så när jag väl hittat min första turkosa skål så poppade det från ingenstans upp en till. Och efter lång längtan tvekar jag inte att fynda när det bjuds. 45 kronor på Myrorna i Sollentuna är dessutom som hittat. Så nu är jag glad ägare av två utomordentliga exemplar turkos konst. Jag tänker mig att de ska fyllas med Pärlans kola när vi spelar sällskapsspel på balkongen under ljusa sommarkvällar. Det ni!




onsdag

Danskt


Vi var till Köpenhamn för några helger sedan. En helt fantastisk resa och jag förälskade mig på stående fot i stan. Detta trots att vi bara hann en bråkdel av allt designfyndande och möbelgluttande som jag kanske hoppats. Och hem följde inga teakfynd överhuvudtaget. Tur då att svärmor som vanligt har koll på vad vi gillar. Av henne har vi nämligen fått den här fantastiska ostbrickan. Märkt Digsmed, 1964, Denmark. Tyvärr saknas kniven. Kanske går den med lite tur att hitta.

Jag vet själv inte särskilt mycket om Digsmed. Men Form55 visade nyligen några delar ur sin teaksamling. Där ingår både skål, skärbräda och kryddsnurra. Tidigare har han också visat supercoola ljusstakar. Det känns som att de håller hög kvalitet både material och formmässigt. Och det verkar finnas en uppsjö av föremål. Något för alla smaker helt enkelt.



söndag

Lotus


Jag sprang på fyra Lotuskoppar på Myrorna i Sundbyberg. 40 kronor styck. Min hjärna blev genast blank. Tänkte att prisapparaten måste ha hakat upp sig. Så billiga kan de inte vara. Utan vidare reflektion föste jag ner alla koppar och fat i min korg.

Men när blodet åter börjat cirkulera i normal puls fick jag ta mig i kragen. Det må vara billigt. Fast det betyder inte att JAG ska ta hem allihop. Så det blev ett exemplar. Den får pryda sin plats i min koppsamling (bara svenska koppar med blommor på). Detta är nog den mest abstrakta i gänget. Känns bra att bryta av lite från det sockersöta.



fredag

Finfredag 22/2011



Jag blev helt kär när jag hittade den här klänningen på Beyond Retro innan påsk. Dels för att jag fick en perfekt klänning att ha på mig på 75-årskalaset. Men också för att den är så himla söt så klart. Knalligt gul med små vita prickar. Och så den svarta kontrastranden som gör den lite coolare. Och så har den hög krakge med liten spets. Märkt Made in USA. Det kallar jag grejer! 180 kronor. Das war alles.

torsdag

Olles resa


Olles resa hittade jag för 20 kronor på Röda Korset i Sollentuna. Trodde först att det var en tunn barnbok. Men insåg snabbt att det är reklam. Annonsplatser. Något likt dagens DR-utskick. Eller produktplaceringen i ICA-reklamen. Fast ändå både sötare och mer förlåtande. Avsändare är Norrtäljes Kooperativa och bild och text av Ann-Margret Dahlqvist.



En kopp Mazettikakao om dagen. Det är visst bra för både ögon och magen.


Läkerol gör gott för svidande halsar.


Tre Stjärnor kan visa rätta vägen ut ur äventyret.


Vinettas strumpor håller till och med när man trampar hoj enligt utsago.

Läs mer