måndag

Rara ramar


Jag har en tanke om att jag ska ta tillvara på alla de där vackra fotografierna. Alla dom som det finns bara ett av. Och som allt som oftast bara ligger i en låda och skräpar. Men det bör ju göras med lite pardon och vördnad tänker jag. Don efter porträtt-person. Så att säga.

Som en blygsam början har jag införskaffat några små ramar som jag tycker är värdiga släktens svartvita minnen. Inköpta både här och där för mellan 5 och 15 kronor. En del har till och med så där utbuktade glas. Och sockersöta detaljerade ramar i metall. Men jag har lite svårt att bestämma mig om jag vill ha stora eller små. Känns mer naturtroget med små och en tunn passpatu. Fast det kanske blir en skön modern känsla med mycket vitt runtomkring fotot. Jag får låta ödet avgöra helt enkelt. Jag tar det jag hittar mest av.

söndag

Orion

I höstas hittade jag detta rara fat för 20 kronor på Röda Korset i Forsa. På något sätt fick det mig att tänka på krispigt kalla vinternätter. Då man kan se varenda stjärna som finns på himlen. Perfekt för småkakorna till kaffet efter julbordet. Tänkte jag då. Men när jag tittar på det nu så måste jag tillstå att det nog går att bruka även på solvarma dagar.


Jag kan inte hitta någon information om Orion i boken. Och det lustiga är att när jag Googlar får jag upp en helt annan dekor på samma namn. Torde betyda att det gjorts två varianter och förmodligen av olika formgivare. Att döma av olikheterna menar jag. Stämpeln tyder dock på att den producerades någon gång på 1920-40-talet. Lite speciellt är det förstås att stjärnorna fått följa med ända in i stämpeln.




lördag

Längtan


Jag vet inte hur det är med er. Men nu börjar jag verkligen längta efter det här. Flyttloppis. Storstädningsloppis. Gårdsloppis. Föreningsloppis. Alltså, Sommarloppis. Loppisar som inte har samma utbud vecka efter vecka. Nya jaktmarker. Loppisar där fyndchansen är hög. Och där man får rota runt, vända och vrida, klämma och känna. Tills man är alldeles rosig om kinderna. Och man har hittat precis det där man inte visste att man letade efter.

Det mina vänner. Det längtar jag efter.





torsdag

En liten rackare

Den här lilla krukan, 8 cm hög och 10 cm i diameter, hittade jag på min lilla runda på RK i Bollnäs i julas. En riktig liten ögonsten. Blir liksom bara snyggare och snyggare ju mer jag tittar. Kanske för att den är så liten. Helt felfri är den dessutom. Ja, förutom en liten glasyrmiss men det kan ju inte hjälpas. I Porslinsbloggen mycket lärorika Blomkruksskola hittar jag just den här krukan. Funderingarna går kring om den kan komma från Ekeby. Man kan ju hoppas. (För övrigt kan man nästan bli lite sjuk av att läsa blomkruksskolan. För det finns så många fantastiska krukor där ute. Så - känsliga läsare varnas!)


Nu har det i alla händelser börjat gro en tanke. Om ett bord på balkongen. Med massor av krukor i gröna nyanser. Och en härlig blandning av kryddor och färgsprakande blommor. Fast då måste förstås krukorna fortsätta kosta 15 kronor eller mindre.




Krukan blev helt perfekt på det lilla, lilla Reffla-fatet som jag hittade på samma runda.

måndag

Iittala

Ett vackert glas hittade jag på Röda Korset i Sollentuna under halva-priset-veckan. Det är misstänkt likt Iittala´s skålar på fot. De som heter Maribowl. Skillnaden är väl att denna verkligen är formad som ett glas och inte en skål. Och den saknar den vågiga kanten längst upp. Men det vore kanske svårt att dricka annars. För 20 kronor var jag beredd att chansa. Trots att jag inte är säker på ursprunget. Så frågan är väl om någon vet - är det en tvättäkta Iittala eller bara en Look-a-like?

lördag

Grön samling


Här är de. Mina gröna. Jag tänkte väl inte orda så mycket om dem. Ni har sett dem förr. Har ni tips om ursprung och formgivare så blir jag väldigt glad.




En kort genomgång blir det i alla fall. Med början på de små längst ner. Den blomformade vasen kommer från Gefle (modell GM). Vasen intill visade jag häromdagen. Fick ett tips av Fru Ekeby att det skulle kunna vara en Upsala Ekeby men höjden stämde inte riktigt. Den klotrunda vasen är av okänt ursprung. Den längst ut har jag köpt i tron att det är en Ekeby. Nu är jag mer osäker, den är i alla fall djupstämplan 1944. Vasen längst upp till vänster med havsmotiv kommer från Ekeby. Den i mitten visade jag också ganska nyligen. Där fick jag ett hett tips av Porslinsbloggen att märkningen eventuellt tyder på att den är tillverkad av Ekeby för "märket" Örjan. Eventuellt alltså. Den runda, fröformade skönheten längst ut har jag inte en susning om ursprung.

torsdag

Botten upp


Hos mina föräldrar finns det ett gäng superläckra snappsglas. De kommer från fars föräldrahem. Dessa plockas fram på påsk, jul och midsommar. Eller om det är något annat festligt som ska firas däremellan. Jag har aldrig hittat dem på loppis tidigare men förra veckan sprang jag på ett helt sexpack på Myrorna i Sundbyberg.

Extra roligt var det så klart att hitta dem i orginalförpackning. Det lilla allglaset. Ett samarbete mellan Skruf och Konsum. Hittar ingen gammal prislapp som förtäljer vad de kostade i butik. Förra veckan däremot vet jag att man fick betala 95 kronor för dem.




tisdag

Brio


Jo, jag vet att Brio är för barn. Men jag skyller på samlingen. A man´s gotta do what a man´s gotta do. Liksom. Så när jag hittade den här på Tradera kunde jag inte stå emot. Den fattas verkligen i min samling. I den vevan upptäckte jag också hur hett Brio´s gamla leksaker är nu för tiden. För det var många budgivare. Och det låg massor av färgglada leksaker med högre bud än man kanske skulle förvänta sig ute. Men kampen om ugglan slutade i alla fall på 167 kronor. Lite galet kan man tycka. Men då ska man komma ihåg att det faktiskt är en uggla :)



måndag

Köket


Jag tänkte börja den här veckan med att visa lite av vårt kök. Vi renoverade det för ett knappt år sedan. Och det blev precis som jag tänkt mig. En av de bästa kommentarerna jag fått om vår renovering är "att man får villa-känsla". Det tycker jag låter härligt. Och nu när solen tittat fram så blev det ett gyllene tillfälle att ta lite bilder. Då vill jag förstås visa dem för er också.


Köket kommer från IKEA och har som utfrästa handtag istället för knoppar. Bänkskivan är den mörkgrå versionen av VirrVarr. Den bästa bänkskivan jag någonsin haft. Ugnen kommer från Smeg och den hade vi tur och hittade på blocket. En arkitekt hade råkat köpa dubbelt. Det rutiga golvet är en dröm för mig. Vi valde dock bort de klassiska svart-vita rutorna och gick på den här går-vita istället. Den är som lite mjukare. Och jag inbillar mig att jag inte ska tröttnar på det lika fort. Det är i alla fall helt perfekt som köksgolv.


På andra väggen har vi en härligt färgstark tapet av Josef Frank (Anno 1905). Det gröna i den gör att köket känns lite mer som en helhet. Matgruppen har vi köpt på Antikaffär i Gävle. Bordet är Bra Bohag och stolarna är Nr13 från Hagafors. Lampan har jag köpt för 180 kronor på Mias Prylbod i Söderhamn och Idag-tavlan är inhandlat på på Hårga Antik i Kilafors. Den har till och med text och pris kvar fortfarande.


Istället för kakel har vi valt att sätta in en stänkskiva. Mest för att den är så snygg och för att man slipper fogar och sådant som all smuts fastnar i. Skivan går att måttbeställa från Enamello och finns i en rad olika färgställningar. Den fungerar både att skriva på (som en white board) och är magnetisk. Krukorna är inköpta på Tradera och på loppis.


Två gamla Kakao-lock hittade jag på Stadsmissionen i Sundbyberg för 10 kronor styck. Jag monterade magneter på baksidan och vips hade jag två snygga dekorationer.


Vår Nespressobryggare är min lilla älskling. Det känns lite lyxigt att göra fin-kaffe i den. Den lilla skålen jag har polletterna i är en Karl Holmberg som jag fyndat på Röda Korset i Sollentuna. Om jag minns rätt.


När vi flyttade in så satt det faktiskt strömbrytare och uttag i original kvar på väggarna. Tyvärr gick de allra flesta sönder när vi var tvungen att ta bort dem. Så vi fick byta. Vi kände för att vara lite järva och satsade på Renovas svarta retro-variant. Några original lyckades jag dock rädda och de sitter inne i mitt rum. Kalendern har jag beställt av UnderbaraClara.


En chockrosa skönhet fick vi i gemensam födelsedagspresent av svärmor. Jag kan lova att det är roligt att baka med hjälp av den här.


I hyllan vi gjort i köket händer det mycket hela tiden. Jag går ständigt och möblerar om. Just nu står där kaffekopparna jag fick av min syster i julklapp. Mexico heter dekoren.


Ena sidan av kylskåpet belamrar jag med mina magneter. Dels från ställen jag besökt. Men också en hel del ljuva loppisfynd. Frukterna och ugglan närmare bestämt. Minns inte var jag köpt dem men jag tror jag betalat en 5:a styck eller så.


På hyllan samlar jag också en del kokböcker. Mina favoriter är Per Mobergs bok och så klart Sju sorters kakor. På toppen står en av de supervackra burkarna från Orrefors som jag loppade för 10 kronor i somras. Ingen vill äta de sista polkagrisstängerna så nu får de bara agera färgglad dekoration.

söndag

Karneval


Ännu en julklapp som jag missat att rapportera om. Den här tjusiga vasen fick nämligen A av mig. Jag hittade den på Myrorna i Sundbyberg och betalade 225 kronor. Så fort jag såg den så kände jag att den skulle passa så bra i hans rum.

Jag fick först för mig att det är en del ur serien Karneval. Den är som lite lik i dekoren. Men efter lite efterforskning så har jag förstått att det är en vas ur serien Runa. Konstnären bakom är Hjördis Oldfors och henne kan ni läsa mer om hos Upsala Ekeby Samlarna. Tyvärr har jag inte hittat någon information om tillverkningsår eller så. Men modellen på den här vasen är lika som på till exempel serien Trio. Jag tar tacksamt emot mer information!



lördag

Eldorado


På Myrorna i Sundbyberg hittade jag den här lilla skålen. Ungefär 9 cm i diameter. Glasyren är underbart mjuk och får mig att tänka på kolasås. Dessutom är den liksom skön att hålla i handen. Jag köpte den eftersom jag har en annan del i samma serie sedan tidigare. Den köpte jag för ett par år sen. I Näsåker tror jag bestämt. Och jag blev så glad av att hitta en till för jag har faktiskt inte sett en enda del sedan jag köpte den förra. Antingen måste den vara ovanlig. Eller så har jag helt enkelt inte haft Eldorado-ögonen på.

Serien heter Eldorado och är producerad av Gustavsberg. Enligt boken så har Eldorado tillverkats i två omgångar. Båda gångerna har Willhelm Kåge legat bakom formgivningen. Den första upplagan producerades bara 1936, den var av KZ-modell och hade blå-svart dekor. Min variant tillverkades mellan 1956-1962, är av WE-modell och finns i både brun och gul dekor. Skulle så gärna vilja ha en gul del också!





Denna del hade jag sedan tidigare. Riktigt skön form även på den.


fredag

The Collector´s Award


Den 18:e februari avgörs The Collector´s Awards 2011. Utmärkelsen som instiftats av The Collector´s Hotels, Antikvärlden och Stockholmsmässan har funnits sedan 2010. Tre priser delas ut; Årets bästa Antikaffär, Årets nydanare inom konst och antikviteter och Årets Samlare.
En av mina absoluta favoritställen finns med bland Årets bästa Antikaffärer. Och det är Hårga Antik som ligger i Kilafors (eller Bollnäs om man så vill). Där i skogsbrynet står en stor lada fylld med läckerheter. Förvisso är det mycket stora möbler och mycket allmoge men det finns också en hel del mer överkomliga saker. Ett fantastiskt urval som verkligen känns handplockat. Vi har fyndat både ett och annat där de senaste åren. Så nu håller jag tummarna fram till Fredag. Och passar på att uppmana er. Om ni tänker besöka Hälsningeskogarna i sommar. Ta en sväng till Hårga Antik också.

torsdag

Papperskorgen


Nu kommer det ytterligare en sådan där. En som inte är min utan A´s. För det här danska mästerverket fick han också i julklapp av sina mor. En färgkaskad utan dess like. Helt vild men ändå så stilsäker. Och den passar grymt bra in hos oss. Eller ja, eftersom A inte är klar med sitt rum har den flyttat in i mitt "arbetsrum". Och vi trivs ihop kan man säga. Även om den nästan är för fin för att ha skräp i. Men jag har köpt pastellgula soppåsar så att det i alla fall blir lite stil på skräpet.

Och en gissning utan att veta. Är att marknadspriset stigit sen det begav sig. Ungefär i stil med Stockholms bostadsmarknad eller så.




tisdag

Antikvärlden tipsar




Antikvärldens hemsida tipsas det just nu om bloggar som handlar fynd från loppisar och antikaffärer. Bland listans 15 bloggar finns Jag, en Loppista med. Och jag blir så glad. Av kommentarer som "Ett annat gemensamt drag är glädje, entusiasm och kärlek till roliga och udda föremål".


Grön skönhet


Eftersom jag avslöjade ett av mina senaste fynd i mitt inlägg igår tänkte jag passa på att visa upp den i sin helhet idag. Och det är ytterligare en en grön skönhet. Köptes samma dag som den större. På samma ställe. Röda Korset i Sollentuna. I jämförelse med många av mina andra gröna vaser är den här helt felfri. Och den har en något mer uppstudsig grönfärg. Men den underbara känslan i glasyren består. 75 kronor var priset. Och det betalade jag så gärna.

Inom kort har jag tänkt visa upp hela den gröna samlingen. Som en avstämning liksom. För jag har en känsla av att det kommer bli fler vackra vaser för mig framöver. Jag kan helt enkelt inte låta bli dem. Så. Inom kort alltså!




Jag tycker mig kunna ana bokstäverna BRI i en djupstämpel under vasen. Samt en svart krumelur som påminner om en trekant eller en 4:a. Kanske betyder detta att vasen kommer från Gabriel. Vilket jag tycker stämmer in på den grönare grönfärgen också. Eller så är det bara inbillning :)

måndag

Solen


Solsken. Äntligen! Vårkänslorna kom som ett brev på posten och jag var tvungen att ta lite bilder på färgklickarna i mitt hem. Några av dem i alla fall. Jag övar mig fortfarande på att ta bilder på både rum och stilleben. Det här är de bilder som klarade gallringen så här långt. Men jag hoppas kunna bjuda på bättre godbitar framöver.


Den klarblå skålen signerad Eric Höglund blev fantastisk i kombination med en söt liten vårblomma.

Två av mina senaste fynd på sideboardet.


Och min allra stoltaste ägodel just nu. Lapptäcket jag sytt under helgen av två gamla påslakan som jag fyndade på loppis i somras. 210x240 cm. Äntligen blev det gjort. Jag är mycket nöjd med resultatet.


Två decennier på galge. Beige kappa fyndad för 150 kronor på Huvudsta Loppis i Lördags. Svensktillverkad, 60-tal kanske. Ljusblå regnjacka från Gudrun Sjöden. Allra senaste snitt.


Tulpaner, tulpaner, tulpaner. Finns inget som bär lika mycket löfte om sol, värme och ljusare tider. Jag försöker ha färska tulpaner hemma hela tiden den här tiden på året. Det är värt varenda krona.

Läs mer