söndag

Teak


Hittade en fantastisk fågel i teak när jag besökte Röda Korset i Sollentuna i veckan. De hade halva priset på allt i butiken. Det är ju förstås fantastiskt för en loppista. Men dessvärre hanterar jag inte alltid sådant med förståndet i behåll. Jag blir stressad. Stressad för att andra ska hinna före, för att jag ska missa något som jag just nu, bara denna dag, egentligen skulle få köpa för halva priset.

Fast det gick faktiskt ganska bra den här gången. Jag hittade ju fågeln. Och med halva priset landade den på ynka 15 kronor. Den är ungefär 25 cm hög och väldigt smäcker i formen. Och den blev supersnygg i vårt 60-tals fönster i vardagsrummet. Så nu står den och piggar upp våra hösttrötta pelargoner.


lördag

Ugglesäsong


Ja, det verkar inte bättre. Ugglorna poppar upp både lite här och där för mig just nu. För någon vecka sedan när jag var på Erikshjälpen i Spånga stod det här gänget och väntade på mig. 5 kronor styck. Det är ju galet!

Och så magiska de är sen. Som ett gäng polare. Eller en skolklass. Alla och en var på sitt eget lilla sätt. För visst ni kan väl se hur de kikar på er?


torsdag

Mystiska vaser


Man kan fråga sig hur det går till egentligen. Jag menar, hur kan det hamna så många vaser i min korg så fort jag går på loppis? Jag vet ju att jag inte har plats för fler. Och inte användning för dem heller för den delen. Jag köper ju nästan aldrig snittblommor. För det mesta är dom ganska små också. För en blomma eller två. Min nyfunna teori är att jag helt omedvetet använder mig av isbrytartekniken. Alltså, för att få igång den riktiga fyndarblicken måste jag bryta isen. Hitta första prylen. Sen lossnar det. Och det är där mina många vaser kommer in.

Och här är mitt allra senaste isbrytarfynd. En ca 15 cm hög skapelse i en oerhört charmig kulör. Jag hittade den på Myrorna i Sundbyberg och betalade 20 kronor. Och jag får väl ställa den...bland alla andra vaser :)


tisdag

Krukigt

Det är helt säkert. Jag har hittat en kruka till från Uppsala Ekeby. Och jag blir helt överlycklig. Min framtidsvision är att jag ska ha ett helt rum fullt med dessa skönheter. Fast det berättar jag vanligtvis inte någon. Bara för de invigda, som förstår min fascination för dem :)


Men fortsätter det så här lär det går fort. För, 5 kronor, det är ett fynd!




måndag

Nuutajärvi


På en lunch för några månader sedan tog jag en tur till Erikshjälpen i Spånga. Trots att man knappast hinner dit och tillbaka. Jag hade fyndabstinens. Och då gör man nästa vad för tok som helst.

Men så här i efterhand kan man säga att det var tur jag åkte. För det stod nämligen två heeelt underbara Nuutajärvi-fat och väntade på mig. Perfekt skick, 25 cm i diameter och den ena med etiketten kvar. Och till det ett helt fantastiskt mönster, som gör att tallriken närmast kan betraktas som en bit konst. Jag har inga delar tidigare men - jag är helt såld!

Tyvärr lär det bli långt mellan Nuutajärvifynden. De kostar ju en del. Mina fat kostade 120 kronor styck. I och för sig ett bra pris med tanke på att nya verkar gå på dryga trehundra kronor. Men det är inget en loppista kan investera för jämnan. Fast...lite då och då går bra :)



Det som för mig är fat är förmodligen en större mattallrik. Men med tanke på hur många mattallrikar som redan står på hyllan har jag valt att betrakta dessa som uppläggningsfat. Det låter bättre så.



söndag

Bellis, del 5


Det här är rent och skärt, endast och bara skryt från min sida. För jag är så stolt över att vara ägare till den här helt underbara smörbyttan från servisen Bellis.

Återigen en gåva från svärmor och jag låter bilderna tala.



lördag

Herr Uggla


... och hans vänner ska jag visa upp idag. Men eftersom mitt senaste uggle-fynd är en gigantisk glasuggla från Skruf blir det bara han och hans gelikar som får showa.

Herr Uggla hittade jag på Mias Prylbord för någon månad sen. Och det var svårt att missa honom. Han är hela 11,5 cm hög! Jag har ju sett dessa ugglor förut men aldrig en av den här kalibern. Och det bästa av allt var kanske priset, 30 kronor.




Och här har vi då glasuggle-samlingen.
Längst bak: Reijmyre & okänd
På kanterna: Skruf & Jema (Boda)
Längst fram: Lisa Larsson, Royal Krona & Vicke Lindstrand, Boda

torsdag

Burken


En charmig chokladburk hittade jag på Mias Prylbod i Söderhamn för någon månad sen. Däruti har det legat Svea Choklad från Norrköping. Ganska mycket sådan också, för burken är dryga 16 cm hög och 21 cm i diameter. Den måste ha innehållit typ 5 kg choklad då det begav sig. Bara en sådan tanke berättigar dess plats på hyllan.

Så trots att den är lite missfärgad runt översta kanten och synnerligen välanvänd inuti betalade jag gladeligen 50 kronor för den. Och med barnslig förväntan hoppas jag att det helt magiskt ska ligga en pralin eller två under locket snart :)



tisdag

Pallen


I mitt stilla sinne tänker jag alltid att jag ska hitta möbler, tavlor eller grejer på loppis som jag ska kunna förädla. Fräscha upp. Ta fram de snygga detaljerna ur. Men det blir sällan så. Den mer rationella sidan av mig vinner oftast. För var ska man ställa alla soffor man vill ha, kan man verkligen klä om en fåtölj på bara en timme och har jag egentligen hjärta att borra rakt igenom ett snyggt kaffefat från Gustavsberg? Nej, det blir oftast bara en suktan efter dessa projekt. Men ibland, då händer det - och det gjorde det med pallen.

Jag köpte den på Röda Korset i Bollnäs i somras för 50 kronor. Kunde inte låta bli. Och när jag fortfarande hade ångan uppe slipade, målade och klädde jag om den. Tyget hade jag hittat på Erikshjälpen i Spånga några månader tidigare. Tror att det är ett Josef Frank tyg.

Och så här blev i alla fall resultatet.



måndag

Ekeby

Min nya UE-vas lyser ikapp med höstlöven. Och den pryder min nya hylla i köket. En perfekt kombination.

Den är märkt GA, tyvärr lyckas jag inte hitta vilken formgivare det skulle vara. Märkningen uppges tillhöra Gunilla Arvidsson, men hon var aldrig verksam vid UE utean endast en period hos Gabriel Keramik. Tips mottages tacksamt :)






Vasen fyndade jag på Röda Korset i Forsa för några veckor sedan. Den har några små nagg. Men, de syns ju inte om man bara ställer vasen rätt. Och dessutom var priset naggande gott - 20 kronor - det får ändå räknas som ett fynd.

lördag

Fina fisken


Små dekorationer till gästtoaletten hittade jag, för 10 kronor, på Röda Korset i Forsa förra helgen. Tre spättor med någon slags grönbrun glasyr. De är signerade på baksidan, bara en med stämpel och de andra två "för hand". Tyvärr kommer jag inte ihåg vilka initialerna var. Och nu sitter de redan där på väggen.

Egentligen för fula att betala för. Men ändå för charmerande att lämna kvar åt sitt öde. Ett dilemma som var dömt att sluta med att de hamnade i min korg. Och nu sitter på min vägg :)



fredag

Bort med lorten


För alla loppistor och loppare dyker det upp problem då och då. Då menar jag inte problem att fynda eller påbörja nya samlingar. Det verkar fungera fint vad jag kan se (eller läsa). Nej, det är snarare en följd av fyndandet jag pratar om. När man glad i hågen kommer hem med sitt fynd och ställer sig för att diska av det. Och märker att det är ganska svårt att komma åt nere i vasen eller vad det vara månde.

Då har jag ett toppen tips - Magic Balls!
De här små metallkulorna doserar man ner i sitt hals-smala alster tillsammans med varmt vatten och en gnutta diskmedel. Sen skakar man. Skaka, snurra, skaka. Sen brukar jag hälla ut innehållet i te- eller kaffesil efter behandlingen. Så att jag kan hålla koll på dessa små, små kulor. Skölj igenom vasen, och visp så är lorten borta. Om fyndet har varit en riktig panelhöna och samlat damm i några decennier kan man få lova att göra om behandlingen några gånger. Men rent blir det. Och på så vis - mer glädje till fyndaren!


Min burk köpte jag för runt 80 kronor på Svenskt Tenn. Men det är mycket möjligt att det finns fler återförsäljare. Burken är märkt Historic House Collection.

torsdag

Kyrkbänken igen


Jag visade för länge sen ett mycket kärt fynd. Min kyrkbänk från en kyrka i Delsbo, Hälsningland. Då stod den och väntade på ett hem. Och nu är hemmet klart och kyrkbänken förgyller det. Så här kommer en den äntligen - kyrkbänken i sin rätta miljö.




Kyrkbänken står i vår hall. Eftersom hallen är avlång och kyrkbänken över 2 meter lång har den blivit vårt center piece. Tapeten hittade jag för länge sen i en tidning och jag visste redan då att den skulle sitta i min framtida hall. Jag köpte alla rullar samma vecka som vi köpte lägenheten. Och jag bara älskar den! Tavlan har jag fyndat på fd Auktionskompaniet (numer Lilla Bukowskis) och den är målad av ingen mindre än Vicke Lindstrand. Knopp-hängarna var också bestämda långt innan lägenheten kom in i bilden och är köpta på Nordiska Galleriet. Slutligen ser vi en galongalge som är inköpt för 5 kronor på loppis i Strömsbruk utanför Hudiksvall.

tisdag

Mera vaser blir det


Nu är det sista vasen av den här typen på ett tag. Så måste det bli. Jag har inte plats för fler. Men den här lilla sköningen kunde jag inte låta stå kvar på loppis i Stora Blåsjön i somras. Den kostade ju bara 5 kronor!


måndag

Nu blir det andra bullar!


För några veckor sedan gjorde jag ett sådant där det-gör-mig-varm-i-hjärtat-fynd. Ni vet, du ser föremålet på någon hylla längre bort, plötsligt struntar du i allt som står rakt framför näsan på dig och med blicken fortfarande fäst på fyndet tränger du dig fram bland bord och lådor. För att ta det i famnen. Som för att försäkra sig om att det är ditt. Du såg det först. För du har fyndar-öga. Och nu är det ditt, ditt, ditt.

Om prislappen också är det rätta kan fyndet göra din dag. Eller vecka. Och ni lever lyckliga ihop i resten av era liv. Eller i alla fall så länge fyndet håller. Eller tills man hittar ett nytt som också måste få plats på hyllan. I mitt fall har jag helt klart plats på hyllan för den här godingen. Och prislappen? Ja, jag fick betala 60 kronor. Och nu har jag utökat min Nils Johan samling (som officiellt inte är en samling utan jag råkar bara ha en del sådana prylar!)

Och det bästa av allt - nu är den min, min, min! :)



torsdag

Pepparns!


Fantastiska former erbjuder SEA Glasbruk, Kosta i en fräck pepparkvarn. Och den har nästan allt. Den är greppvänlig, färgglad och lagom stor. Ja, det enda är väl att den inte maler utan bara förvarar pepparn. Men det finns ju mortlar för sådant :)

Och allt det här fick jag för bara 20 kronor på Myrorna i Sundbyberg. Är det inte underbart så säg!



tisdag

Zebra


Coolaste fatet hemma hos mig är helt klart det här alstret. Grymt mycket attityd samlad i en dekor. Problemet är nästan att man inte vill lägga något på det. För det skymmer ju utsikten!

Fatet är en gåva från min mor. Det har följt mig sedan min första studentlägenhet. Emellanåt har det hamnat underst på hyllan. Lite i glömska. Men som en freudiansk tanke kommer det fram när jag minst anar. Kanske för att bootsa min attityd. När jag som mest behöver det.



Fatet är förmodligen en billig kopia av någon populär skapelse. Under fatet finns nämligen en stämpel där det står Dec Brazil Import 17. Har liksom fått för mig att den typen av "dekorupplysning" gjordes för att understryka att det inte är originalet.


måndag

Mera färgat


När jag ändå nyss varit inne på temat måste jag visa upp ännu ett färgat fynd. Den här krabaten med en höjd på ynka 6 cm hittade jag på Stadsmissionen i Sundbyberg. Av ren reflex hamnade den i min korg. Som vanligt.

Snart ska jag visa upp hela samlingen. Skulle bara vilja ha lite mera koll på varifrån de kommer. På så sätt skulle uppvisningen också bli en stilskola. Om jag nu kommer så långt, vi får se.


Priserna på Stadsmissionen är så där nu förtiden tycker jag.
40 kronor fick jag betala för den här vasen.


lördag

Hjärta mig


Hittade ett gulligt tyg på Erikshjälpen i Spånga för 30 kronor för några veckor sedan. Egentligen så är det en kappa på 55x330 cm. Men på något sätt tror jag ändå att jag kan få ihop något. En kudde eller så. Till någon gullig kanske, som jag hjärtar.


Läs mer