lördag

Mera tallrikar


Till vilken samling den här tallriken hör vet jag inte riktigt. Kanske en ny. Men jag gillar dekoren och kunde inte låta bli att köpa den för 10 kronor på loppis i Junsele.

Den kommer från Karlskrona porslinfabrik, och då efter 1942 då de köptes upp av Uppsala Ekeby. Men jag har inte hittat något om vem som gjort dekoren eller vad den heter. Har inte alla böcker med mig. Men den är lite lik Salix från Gustavsberg, bara det att den har räder på båda sidor av sina blad. Jag får forska vidare helt enkelt.





Tallriken är märkt med Uppsala Ekeby-stämpel, UE Karlskrona 5434

fredag

Äntligen, nu kommer fynden!


Åh, så skönt det känns att äntligen kunna visa upp alla fynd jag gjort. För det har blivit några - trots att bara halva semestern gått än. Men jag ska inte visa alla på en gång fast att jag är ivrig. Jag vill ju inte att ni ska missa något, så vi tar ett i taget.

Vid Stora Blåsjön i Jämtland hittade vi en loppis mitt ute i skogen. Och jag lade direkt vantarna på den här Arabiaburken. Många gånger har jag nämligen sett sådana här på lite finare loppisar och antikaffärer men aldrig inhandlat någon eftersom de generellt kostar en slant. Men där, i Blåsjön, fanns en burk för mig. Jag fick den här skönheten för 15 kronor, men då fick jag stå ut med att det tyvärr är en nagg i locket. Men, jag kunde inte bry mig mindre. Jag har ju fått min burk.

Det känns som att det här är en ganska vanlig skapelse men tyvärr har jag inte lyckas hitta namn vare sig på formgivare eller serie. Men jag tror att det här är en liten variant eftersom jag sett större, totalt bara 10 cm hög, och både burk och lock är gjorda i porslin. Det braiga är att locket har en sådan där gummiring som gör att den är helt tät. Kommer passa finemang på hyllan i mitt kök.




Burken är märkt Arabia, Made in Finland 5-67

måndag

Jag har tänkt...

...att när jag gifter mig ska det bli bonn-bröllop. Med gummistövlar kanske. Och rödlöver. Då tänker jag mig att middagen ska serveras på udda tallrikar, med blå dekor.

Eftersom jag springer på en och annan tallrik på mina loppisbesök har jag ("peppar, peppar") inhandlat några dekorer som passar in i min bild av festligenheterna. Det skulle ju bli väldigt krystat att köpa in alla samtidigt tänker jag (ytterligare bara en darrig ursäkt för att köpa mer porslin kanske!?!).

En av de första tallrikarna jag köpte var denna från Rörstrand. Den har ju en ganska enkel, kanske till och med klassisk, dekor. Eller så är det bara att den är enfärgad som får mig att tänka så. Passar i alla fall perfekt på ett bonn-bröllop, eller hur?!



Tallriken är märkt med Rörstrand K 32 B9

lördag

Visdomsord för var dag

På Erikshjälpen i Spånga hittade jag för några veckor sedan också den här lite lustiga boken. En samling visdomsord för att förgylla vardagen och leda oss på vägen genom livet. Nåt sånt stod det i alla fall på baksidetexten. Det är tankevärda fraser från så väl stora tänkare som från "författaren" själv - ett för varje dag på året.

Jag tycker dock att de kanske är lite väl djupsinniga och inget som direkt piggar upp dagen. Men, å andra sidan kanske man behöver något ordentligt att bita i ibland. Framförallt är boken berikad med vackra tryck för varje månad, som för att visa att vi går in i ett nytt skede av året. En söt bok, som kanske kan fungera som en vacker gå-bort-present vid tillfälle. 15 kronor fick jag i alla fall betala för Levnadskonstens Almanack.



Boken är tryckt 1955 av Tre Tryckare.




Trycken är gjorda av Greta Cagner.

fredag

Mjukt från Gabriel

Tänk er en härlig sommardukning ute i trädgården en ljummen kväll. Kanske en vit broderad duk, kanske med turkosa servetter. Nyplockade blommor i små glasvaser i skiftande form och höjd. Och så mitt på bordet, vita kronljus i tre, fyra av de här underbara, mjuka, låga ljustakarna från Gabriel.

Det är så jag tänker när jag hittar mina fynd. Jag tänker på vad jag ska använda dem till i min drömvärld. Och så vill jag ha det. För jag blir så glad av att drömma.


Fyndet gjorde jag på Erikshjälpen i Spånga och då fick jag betala 15 kronor.


Ljusstaken är märkt med den typiska Gabriel symbolen G med en liten krona på. Utöver det står det också B51.

torsdag

Bellis, Del 2

Eftersom det är praktiskt taget omöjligt att ladda upp bilder på den här uppkopplingen visar jag istället för de senaste dagarnas loppisfynd upp lite vackra fynd fån förr. Men mina ny fynd kommer inom kort - för hur lång tid det än tar att få upp bilderna kan jag inte bärga mig att visa. Alla vackra saker, som nu är mina!

I vilket fall som helst är här ytterligare en del (eller sex om man är petig) i underbara Bellis. De här äggkopparna fanns i "överraskningslådan" vi fick i inflyttningsresent. De mäter väl kanske 4 cm på höjden och i perfekt skick. De är så söta att jag önskar att jag hann äta ägg i kopp varje morgon till frukost. Kanske måste byta vanor, vem vet...



söndag

Loppis, loppis, loppis

Den har börjat ganska bra den här loppissommaren. På väg upp idag har vi varit in på hela 4 loppisar. De flesta störra, året runt loppisar men även en regelrätt loppisskylt-i-diket-loppis.

Det första stoppet vår på Viksjö gamla skola, en stor femtiotalsskola mest fylld med möbler men även en del annat smått och gott. De var dock ganska bra på att ta betalt tycker jag, men jag fick pruta lite när jag väl kom till kassan. Nästa stopp var en sommarloppis i Villola där det var tunnt med grejer med där de ändå blev affär efter ganska stor prutning.

Efter ytterligare några mil gjorde vi en avstickare till Långsele och besökte sportklubbens loppis i centrum. Där fanns om inte annat pigga herrar som hälsade hjärligt välkommen och utlovade att helt andra priser än priser än prislappen gällde. Jag hittade dock bara nåra småsaker så det var inte så mycket att pruta på.

Sista stoppet var då en av mina favoriter i Näsåker. Tyvärr kan jag inte längre höja den här loppisen till skyarna, det var ganska tunnt med guldkorn och mycket grejer med nagg och slitskador. Jag hittade dock charmiga plastglas till vår lilla road trip så jag gick ändå därifrån ganska nöjd.

Och här kommer då ett smakprov på dagens fynd. En burk/skål som, om jag tytt etiketten rätt, kommer från Skruf. En ganska charmig sak att ha karameller eller kex i, eller hur? 25 kronor fick jag betala på Viksjö gamla skola och det tycker jag ändå var rimligt. Mer fynd visas om en vecka eller så.

Njut av sommaren så länge!

fredag

Vi. Hemma igen.

Åh, äntligen hemma i norr igen! Etapp 1 avklarad.
Så skönt att gå på gräs, gunga i hammocken och andas in något svalare luft. Eftersom vi kommer åka ännu längre upp imorgon (Etapp 2) finns det risk för att det blir färre uppdateringar här. Med tanke på att mobilen knappt har täckning där uppe så tvivlar jag på att min dongel till datorn funkar. Och efter den sista stigningen (Etapp 3) är det nog röksignaler och stenristning som gäller.

Men mycket loppisfynd ska det bli och så fort jag får chansen ska jag försöka få upp dem här. I alla fall för att avslöja var loppisarna finns i år.


Här är en bild från mor & fars "finrum" med utsikt mot den lummiga trädgården. Vasen är ett loppisfynd hon gjorde på deras norrlandsresa och ska bli en present till ett av hennes barnbarn. Roserna plockade jag bara för nåra minuter sedan. Det är nästan svårt att välja bland alla skönheter. Rosor är magiska. Och så mycket sommar.

Lycka på burk

Ja tänk om det vore så enkelt. En sked om dagen liksom. I väntan på den magiska formeln fungerar dock snygga burkar funna på loppis perfekt som substitut.


Den här lilla rackar´n till exempel, hittade jag på Myrorna i Sollentuna för 25 kronor. Den är dryga 15 cm hög och har ju den där funktionen man inte kan leva utan - titthålet så att man kan planera inköpet av kaffe. Mycket viktigt.



Jag har märkt att jag har en förkärlek till föremål som har anknytning till kaffe och kaffedrickande. Jag vet inte hur många kaffeserviser och kaffekoppar jag har (och fler ska de bli i sommar!). Jag tycker verkligen om kaffe och dricker faktiskt massor, i alla fall på vardagarna, men sorgligt nog mestadels automatkaffe. Kanske är det min dröm om de där härliga kafferepen men kakor på våningsfat och vita spetsdukar som spökar. Eller så är det bara min kaffe-ådra som försöker få mig att tänka kvalité i stället för kvantitet. Det visar väl sig.

onsdag

Vackrast på väggen

Som ett litet ljus i mörkret köpte jag den här tavlan åt min sambo i vintras...


Jo, ja, jag vet...han skulle förmodligen hellre velat få en iPhone, ett par schyssta högtalare eller någon annan mokajäng. Men jag tyckte han (läs vi) behövde en tavla. Och så blev det. En tavla målad av Hans Larsson (1910-1973) från Skåne. Han är känd för sina stilleben och abstrakta landskapsmålningar och är enligt utsago representerad i alla väsentliga svenska museers samlingar. Och hos mig.


Nu hänger den i vårt sovrum och jag tycker den är så härlig eftersom den faktiskt har ganska starka färger utan att kännas för gräll. Lite färg bland allt det vita helt enkelt.



Det lustiga är att A från början trodde att det föreställde en grupp särk-klädda män som blickar mot himlen. Med det i bakhuvudet kanske man kan förstå hur han tänkte.

tisdag

Gröna vasen


Erikshjälpen i Spånga var ingen besvikelse idag heller. Jag hittade inte massor, men några små godbitar i alla fall. Bland annat den här gröna vasen förmodligen formgiven av PO Ström för Alsterfors glasbruk.

Herr Ström har gjort massor av fantasifulla vaser i alla former och färger, ett smakprov. Jag vet att det finns en blå vas i samma stil hemma hos mor & far så nu måste jag bara dit och böna och be för att se om hon kan tänka sig att skänka den till bättre behövande (!?!).


måndag

Bellis, Del 1


Som jag nämnt i tidigare inlägg är jag lite förtjust i serien Bellis från Uppsala Ekeby, Karlskrona. Det hela började faktiskt med att jag köpte ett kaffefat för 1 krona på loppis eftersom jag blev så fascinerad av mönstret. När jag sen började forska lite kring det hela var det svårt att inte få ha-begär.

Det första och enda jag köpt själv i serien är just kaffefatet och en karott som jag visat tidigare. Men eftersom jag fått så många delar i present måste jag ju börja visa upp skönheterna.

Och här kommer del 1: en låg karott Nr 1, ca 18 cm i diameter i botten och 9 cm hög. Den är i helt perfekt skick och det coola med just karotterna är att dekoren, dvs blommorna (döpta efter bellis perennis vilket motsvarar tusensköna) är så stora - över 5 cm på höjden. Det är också väldigt sköna former, framförallt på locket, det liksom böljar fram.



Karotten är märkt Ignis formfast, Uppsala-Ekeby Karlskrona, Dukat, 1

söndag

Grönt

Min serie av gröna glas fick sig en uppdatering i förra veckan när jag besökte Erikshjälpen i Spånga. Jag hittade nämligen dessa snappsglas för 5 kronor styck och eftersom jag har både vanliga dricksglas och dessertglas (förmodligen någon typ av drinkglas egentligen) sedan tidigare kände jag att det var mitt ansvar att ta hem de här två också.


Nu gäller det bara att hitta plats på hyllan också!


torsdag

Hemi klotlampa


Ascool!
Så skulle jag beskriva den här lampan. Den är så roligt utformad och finurligt uttänkt - det går även att vrida öppningen på skärmen rakt fram. Plus att den både passar att ha som bordslampa och att hänga på väggen.

Lampan heter Hemi och beskrivs som en klotlampa. Den verkar vara designad under 70-talet men vissa hävdar att den är tysk och andra säger dansk. Hemi finns också som golvlampa, både med ett och två klot. En sådan skulle jag gärna hitta på loppis!

Jag hittade lampan på Erikshjälpen i Spånga och betalade 35 kronor. Nu är den ju lite sliten och har fått repor lite här och där men vad jag har sett så verkar det vara ett bra pris eftersom de normalt ligger på mellan 200 och 300 kronor.




Lampan är märkt "HEMI D N S KLOT 3"

Tillägg 2010-07-12: Gick förbi modekedjan Sisters skyltfönster idag och gissa vilka lampor de använde sig av? Jo visst, där stod två guldfärgade Hemilampor. Joråsåatte!

Skönheten och odjuret


Jag har ju lite oförskämt kallat den här vasen för Klumpfot eftersom att den är så tung och robust i botten. Men se hur vackert det blev med en pion direkt från mors trädgård.


onsdag

Carmen


Lite fräck är den allt, den lilla äggkoppen från 70-talets mitt. Den är liksom så enkel i dekoren men uppstudsig i formen.

Äggkoppen kommer från Rörstrand och är en del i serien Carmen som producerade 1971-77. Den är utsmyckad av Carl-Harry Stålhane med handmålad banddekor i rött och svart. Carl-Harry var verksam vid Rörstrand mellan 1939 och 1973 där han ligger bakom en uppsjö vackra formgivningar och dekorer. Stålhanes verk är idag mycket populära på såväl loppisar som antikaffärer och auktioner.

Jag var tvungen att ta en titt på märkningen under och det visar sig att det finns en hel del information att hämta där. VDN är en märkning som krävdes av Varudeklarationsnämnden som verkade mellan 1951-72 (senare Konsumentverket). Bokstavs/sifferkombinationen strax under blev vanlig först under 60-talet och anger material och egenskaper. F för Flintgods och 555 för Ingen risk för glasyrsprickor, Tål alla maträtter och Tål maskindisk. Ett smart sätt att få så mycket sagt, eller hur?


Just den här ensamma koppen hittade jag på Erikshjälpen i Spånga och fick då betala 15 kronor.



Äggkoppen är märkt VDN F555 Rörstrand Sweden


tisdag

Fiffig mojäng


Innan nespressomaskiner, perkylatorer och bryggare var det kaffepannan som gällde. Vare sig det var finfrämmande eller någon som bara tittade in så skulle pannan stå på spisen. Då förstår man ju att det här var en fiffig lösning! För ni ser väl vad det är för något?

Well, det kanske inte är helt solklart... men damerna på loppisen på Röda Korset i Forsa kunde i alla fall berätta för mig när jag stod och drog i den förunderliga grejen. Eftersom den har spiralen i mitten kan man dra ut den åt sidorna och fästa runt kaffepannan. På så sätt kan du skicka den runt bordet utan att forsla med tillhörande grytunderlägg, eller vad man nu använder för att skydda bordsskivan.


Jag provade den på mor & fars kaffepanna och det funkade perfekt. Säkert kan du även sätta den på en mindre kastrull eller så men å andra sidan brukar en sådan kanske inte skickas runt matbordet på samma sätt. 5 kronor fick jag i alla fall betala och det tycker jag var ett vrakpris för något så uppfinningsrikt - sen att jag inte har en kaffepanna är väl en helt annan sak!

Underlägget är märkt "Nicke" Svenskt Pat Made in Sweden.

måndag

Han är Mr Cool


Här är ytterligare ett av mina fynd från helgen - upputsad och med stil hänger han lite nonchalant med en cigarett i handen.

Det finns inga märkningar på honom men jag tror att man utan tvekan kan konstatera att det är en skylt för "Herrarnas" som förmodligen massproducerats någon gång mellan 50- & 60-talet. Inte konstigt att man alltid varit nyfiken på hur det ser ut där inne med tanke på att det är den här bilden man får utanför. 5 kronor fick jag betala och nu hoppas jag bara att jag kan hitta den matchande damen också, helst i en riktigt "vippig" 50-tals kjol.


söndag

En svamp i korgen


Inte så många fynd i helgen trots några trevande försök, mest blev det lustiga småsaker. Bland annat den här pepparkvarnen som mäter ca 12-13 cm och ser ut som en svamp. Den fick följa med hem trots att själva foten ser ut att vara furu och verkligen inte är en favorit hos mig. Men eftersom jag nu har fått någon slags frukt- & grönt-tema på köksbordet och den bara kostade 10 kronor blev det köp i alla fall.


Läs mer