onsdag

Små ljusstakar


Dessa två små ljusstakar hittade jag på loppis i Näsviken, utanför Hudiksvall. Det finns ingen djupstämpel men de påminner mycket om den typiska Ekeby-gröna färgen. Jag betalade 5 kronor.



torsdag

Knoppigt


Knoppar kommer man ju med all bestämdhet att behöva någon gång framöver. Då kommer säkert de här små gröna 50-tals knopparna komma väl till pass. Jag hittade knopparna på loppis i Näsviken och betalade 5 kronor för alla tre.



onsdag

Virriga Vinklar


En tjusig spegel i annorlunda tappning hittade jag på loppisen vid Täby Galopp. Den är inte mer än 60 cm hög och 25 cm bred men det är en riktig liten goding som kommer passa perfekt på det rätta stället. Jag fick pruta lite och betalade 80 kronor.



måndag

Supersöta Bellis

En av mina nuvarande förälskelser är serien "Bellis" från Karlskrona. Jag har tidigare visat ett litet fat jag använt under mina blommor i just det mönstret och det var väl där jag föll för första gången. Den här ungssäkra grytan ingår i kökserien Dukat som Sven-Erik Skawonius formgav tillsammans med Tore Wretman i slutet av 50-talet. Och just den här dekoren är formgiven av Eva Bladh.

Jag har letat på loppisar efter fler delar ur serien men har inte lyckats. Men en helt ny värld öppnades dock när jag tittade in på Tradera, och det är där jag hittade den här skönheten. Ungefär 300 kronor inkl frakt betalde jag och tror att det är ett bra pris att döma av andra auktioner.


Tillägg: Karotten, med Nr 3, är ca 23 cm hög och mäter dryga 13 i diameter i botten. Den är märkt Ignis Flameldfast, KP Dukat Uppsala Ekeby, Sweden 3.

torsdag

Kylis

Det här är en kanna från serien "Kylis" som var populär på slutet av 50-talet. Tanken var att det skulle vara lätt att ställa saker bredvid varandra i till exempel kylskåpet. Den är gjord i grönt, ganska tjockt, glas (förmodligen pressglas). Serien slutade att produceras runt 1963-64.

Just den här kannan ska det egentligen sitta ett lock i rostfritt stål med svart knopp på. Kannan hittade jag på bakluckeloppisen på Täby Galopp och jag betalade 50 kronor för den.


onsdag

Vackert att se på

Vackra ramar, för 15 kronor, hittade jag på en loppis i Dalarna i sommras. Dessa har till och med utbuktande glas och orginal-baksida kvar. De är helt felfria och inom kort ska jag sätta in svartvita foton på morfar och pappa i dem.


måndag

Stockholmstillverkad plunta


Hemma hos min mor och far finns ett gäng dricksglas som ärvts efter min farfar. De är gjorda i grönt glas och ser nästan krackelerade ut. Dessa har funnits i mitt hem så länge jag kan komma ihåg och tas endast fram när det är finmiddag. För något år sen när ytterligare ett glas gått i tusen bitar började jag titta efter de här glasen på loppis. Jag borde ju kunna köpa in några nya och utöka beståndet igen!? Men det visade sig svårare än väntat, ingenstans går det att uppbringa de här glasen, men däremot har jag lyckats lista ut vars glasen är producerade. Krackeleringen är tidstypisk för Stockholms glasbruk, Skansen och de drivs ännu idag av tredje generationen Hammar. 

I min jakt har jag dock lyckats stöta på andra föremål i samma stil, bland annat den här glaspluntan som jag gav i present till mor och far. Jag köpte den på Edla & Hulda i Enköping och betalade 30 kronor för den.



Nästa gång hittar jag säkert ett glas också!

torsdag

Vackra, vackra Ekeby


En sista sak vill jag visa innan jag åker bort på jobb i helgen. Och det är den här otroligt vackra Ekebyvasen som jag köpt på Tradera. Jag har länge tittat efter en vas av det här slaget men oftast har jag tyckt att det är så dyra. Men när jag såg den här kunde jag inte hålla mig längre. Den är ca 20 cm hög och helt felfri och jag betalade ca 300 kronor inkl frakt. Och se så snygg den är!



Krukigt


Jag skrev i somras om att jag äntligen hittat en kruka jag letat efter (Här hittar du det tidigare inlägget). Och; guess what!? Jag hittade fler. Om sanningen ska fram vet jag inte vad jag ska göra med dem för tillfället. Men jag tror att de kommer finna sin plats i mitt kommande hem. De här tre hittade jag på olika loppis i Hälsingland och jag betalade 10 kronor styck. Och om man ser på det så här - vilken affär säljer blomkrukor för tio spänn?



onsdag

Använd askfatet


Det känns kanske inte alltid så fräscht att fynda begagnade askfat, framförallt inte om de ser använda och slitna ut. Men om man dyker på ett som är lika fint som mitt kan det vara värt att tänka över saken en gång till. Eftersom askfat en gång i tiden varit rätt populärt så lades det under storhetstiden ner en hel del möda på designen och man kan hitta många speciella exemplar. Det här retro-fatet i en härlig blågrön färg och art-deco inspirerat mönstret kommer från BoFajans och fungerar alldeles utmärkt som mindre skål. Vi har exempelvis både serverat plommon och haft kokt potatis som blivit över i den. Jag köpte fatet på loppis i Näsviken, utanför Hudiksvall, för 15 kronor.




tisdag

Jag älskar korgar!


Nåt som verkligen skapar ha-begär hos mig är korgar, framförallt om de är trä-betsade som den här. Jag tycker det blir så härlig effekt när den är flätad och det känns liksom genuint och helylle. Jag blir glad när jag ser den helt enkelt! Korgen är helt felfri och har till och med handtaget kvar på locket och sidorna. Jag hittade den på Hårga Antik och betalade 250 kronor för den.



torsdag

Snappsa försiktigt


Så söta är de här små snappsglasen som jag hittade på Loppisen på Täby Galopp för någon vecka sedan. De verkar vara munblåsta, man kan känna den lilla "knölen" under glasen, och de är väldigt, väldigt tunna. För tre bärnstensfärgade och ett grönt glas betalade jag 10 kronor.



Välkommen till familjen!

Jag har hittat mamma-ugglan!
Ni kan tro att det finns många som samlar på ugglor! Oj, oj, oj vilket intresse det verkar vara. Jag försökte forska lite på vars mina ugglor från i somras kan tänkas härstamma från och dök då på den här lilla damen på Tradera. Och eftersom det såldes signerade ugglor samtidigt så vann jag faktiskt budgivningen. Jag har fortfarande ingen aning var de kommer ifrån men jag fick henne för 40 kronor inkl frakt så jag är nöjd ändå.



Hela familjen

Glömde nästan...


Oj, oj, oj, jag höll på glömma att visa den perfekta pallen som jag också fyndade på Täby Galopp. Köpte den av en man som inte kunde bestämma sig för vilken av sina två pallar han skulle sälja. Trots att hans fru tyckte att han skulle behålla den här så fick jag välja och det var inga svårigheter. För 20 kronor kan jag nu både sitta fint och klättra högt - det är ju toppen!



Täby Galopp


På min lilla utflykt till Loppisen på Täby Galopp hittade jag den här coola resväskan. Den är ca 60x40 cm, svensktillverkad och har ett skönt 50-tals mönster inuti. Tyvärr fanns inte nycklarna kvar men "spännbanden" i flätad bomull som gör att kläderna ligger som de ska i väskan går fortfarande att använda. 20 kronor betalade jag för väskan, tyvärr har jag inte hunnit använda den än.

Klotformad skål

Jag föll direkt för den här lilla skålen när jag var på loppis i Sundbyberg. Skålen är ca. 10 cm i diameter och är av mycket tunt glas. Den har en liten nagg vid knoppen men det syns knappt och jag fick den för 20 kronor p.g.a. naggen. Den blev riktigt snygg tillsammans med mina kiwi-lyktor från Ittala.


onsdag

Fem är det nya halvdussinet



Fem coola assietter hittade jag på loppis i näsviken för bara 15 kronor min sista dag på semestern. De är ganska robusta och mönstret är utskuret i retro-mönster. Assietterna är producerade av BoFajans och mycket goda att äta både glass och tårta på.

Läs mer