måndag

Bara du slog en signal...


Den här häftiga granittelefonen köpte jag för en herrans massa år sen (för 150 kronor) i Sundsvall på någon slags second-hand. Redan då föll jag för den rustika känslan och vem blir inte charmad av en så rekorderlig ringsignal? Den fungerar fortfarande som den ska men ger ifrån sig ett pling några sekunder innan det faktiskt börjar ringa. Jätteskoj! 



torsdag

I just löv...


Möt mina nya favvo tallrikar!
De är supergoda att äta på, vilket jag gör varje morgon, och de är ju så tjusiga. Dessa fyra hittade jag för 15 kronor på loppis i Näsviken och det var värt varje öre. Nu hoppas jag hitta minst lika många till och gärna flata i någon annan färg. Det blir snyggt!





Underbara Målerås

Vid ett besök på mitt lokala Röda Korset hittade jag den här finfina Måleråsskålen. Den övre kanten är av klart glas och själva kupan är mörkgrönt klart glas. Trots att detta var en av de små skålarna, som mäter ca 14 cm i diameter, så är skålen riktigt tung (skulle gissa på ett kilo i alla fall). Jag betalade 25 kronor och det tror jag är ett riktigt bra pris.


onsdag

Fyrkantigt runda

För några veckor sedan skrev jag om den glada upptäckten om mina mönstrade tallrikar. Det inlägget kan ni läsa här. I min lilla samling av fyrkantigt runda tallrikar ingår också dessa två varianter. De är stämplade Uppsala Ekeby, Gefle och Majlis borde vara producerad någon gång mellan 1962-71. Mexico ser dock betydligt yngre ut. Helt felfria och lite mer lagom retro i jämförelse med Ek.

Även dessa är fynd från förr och allt jag kommer ihåg är att jag köpt en av dessa för loppis i Härjedalen för 30 kronor styck. Jag hittade liknande tallrikar på en antikaffär i centrala Stockholm och de såldes för 50 kronor/styck.





måndag

Riktig retro-burk


Visst är den härlig!?!
Den här knallgula kakburken i tre nivåer hittade jag på en gatuloppis i Vaxholm utanför Stockholm. Några damer stod och sålde allt möjligt skoj och mitt i alltihop stod kakburken och lyste. Den är i perfekt skick inuti, dessvärre har någon spillt en droppe vit målarfärg som runnit lite på ena sidan. Men den sida behöver man ju inte visa för nån!

Burken är en svensktillverkad NilsJohan och jag betalade 20 kronor för den. På en av mina turer hittade jag en liknande fast ljusblå som var mycket mera sliten och den tog man 170 kronor för. Ytterligare ett bra köp alltså!




Pressglas


Jag blev så glad när jag hittade det här supersköna tårtfatet i pressglas på en loppis i Näsviken (ca 2 mil utanför Hudiksvall) för några veckor sedan. Fatet mäter ca 30 cm i diameter och ser knappt använt ut. Jag betalade 20 kronor och det var det värt även om det inte blir tårta så ofta. 




söndag

Gabriel


Den här annorlunda kannan hittade jag på en loppis i Hög utanför Hudiksvall. Jag tyckte att jag kände igen signaturen och 20 kronor kändes som ett ok pris för något som kräver lite efterforskning. Kannan har en ganska annorlunda glasyr och den bruna kanten under kannan avslöjar att det handlar om fajans.

Efter lite research så har jag förstått att signaturen är typisk för Gabriel Burmeister. Han var verksam från 1925 då han köpte fajansfabriken i Tillinge och han anses ha haft stor betydelse i Sverige eftersom han återupplivade den gamla fajanstekniken. Familjen Burmesiter driver även idag verksamheten, nu i tredje generationen. Burmeister var även verksam hos Uppsala Ekeby och Bo Fajans och dessa fajanser är mer eftertraktade och bär ett högre värde.



Vad jag sett verkar det vara vanligt med fruktfat och dylikt med mönster av en drake. Jag har hittills inte sett en Gabriel med denna blomdekor. Tord Gyllenhammar i Antik & Auktion värderar dock ett fat med drak-dekor till ca 200 kronor. Då borde också detta vara ett bra köp!

Stella


Fatet Stella är också en av mina skatter från sommarauktionen i Norrbo. Fatet är i toppskick och ett riktigt fynd med Rörstrandstämpel. Stella tillverkades i flera omgångar from år 1886, men just det här fatet torde komma från produktionen mellan 1923-25. Jag betalade runt 10 kronor för det fina fatet.



lördag

Vågat


En snygg våg låg i en av de lådor jag ropade in på auktion i somras. Den är hel och fin, det enda slitaget är egentligen att några av siffrorna försvunnit. Inget som gör nåt när den ändå bara ska stå och vara snygg tycker jag. Köpte den gjorde jag alltså på auktion i Norrbo och jag betalade ca 60 kronor.




torsdag

Keramik från Laholm


"Inte riktigt i min smak" var min första reaktion på den här vasen från Laholm. Men efter några veckor så tycker jag nog att den är lite söt ändå, på nåt konstigt sätt.

Vad jag lyckats se så är detta en ganska typisk glasyr från Laholm, formen och detaljen på hjärtat samt bearbetningen av de stora ytorna. Men det verkar vanligare med dekor i pastellfärger.

Jag köpte den inte helt medvetet utan den lades i en fyndkorg på auktion i Norrbo. Inte vet jag heller riktigt var den kommer hamna framöver men kanske kan den med en liten blomma bli en fin gå-bort-present.



Gröna Anna


Gröna Anna har återfått lite av sin popularitet igen verkar det som. På de auktioner jag varit på i sommar har det varit många budare och inget har sålts särskilt billigt. Även jag faller för den traditionella dekoren och mormors-gröna färgen. Fatet mäter väl dryga 30 cm och är helt felfritt så när på några små krackelering i glasyren. Jag betalade 40 kronor på loppis i Forsa.




onsdag

En skönhet med innehåll


Denna unga dam hittade jag på loppis i Näsviken för endast 10 kronor. Om den söta fröken inte får följa med mig till nästa hem ska hon fyllas med roliga halsband och bli en spännande julklapp till min lilla brorsdotter.



tisdag

Vill du också fynda?


Nu får väl sommaren snart räknas som över och loppisskyltarna i vägrenen blir allt färre. Då gäller det att ha sina säkra kort om man ska slippa loppis-abstinensen.

Jag brukar besöka några året-runt-loppisar med jämna mellanrum men har inte så många olika i jackärmen just nu. Därför blev jag extra glad över att Sköna Hem listat olika fynd-möjligheter runt om i landet åt mig. Guiden gäller i och för sig för sommaren men många har nog öppet fortfarande (och kanske till och med året om).

Guiden till loppis-himlen hittar du här.

Själv besökte jag i Söndags Täby Galopp och blev faktiskt glatt överraskad. Jag var lite rädd att det bara skulle säljas barnkläder och serietidningar men det fanns något för alla smaker. Trots kraftig blåst så kändes det nästan som en riktig folkfest (eller var det bara jag som var euforisk över mina fynd?!). Ska försöka lägga upp mina fynd från Täby snart.

Och till helgen planerar jag att besöka både Edla & Hulda och Skärholmen. Kanske är det där jag ska hitta årets fynd!

Mönstrade härligheter

Härligt dekorerade är de här tallrikarna som jag köpt på loppis för flera år sedan. Jag minns inte var och jag minns inte hur mycket jag betalade men det var inte många kronor. Mönstret var så spännande och formen så ovanlig att jag köpte dem trots att det vara bara tre stycken och att det inte fanns någon riktig stämpel. Därför blev jag så glad när jag på en loppis i Kilafors hittade en tallrik med identiskt mönster som är stämplad Gefle. Den bruna betalade jag 20 kronor för.



Tallrikarna är rundade men har ändå fyra "kanter".






Inom kort ska jag försöka lösa mysteriet med de ostämplade tallrikarna.
Fortsättning följer.


måndag

Det ser ut som en vitlök


Den här söta vasen låg med i en av fyndlådorna jag ropade in på auktion i Norrbo. Den är ca 13 cm hög och typ äggvit utanpå och gröngrå inuti. Det verkar rätt vanligt att man låtit färgen inifrån "rinna ut". Jag tycker den påminner om en vitlök i formen och tror att den kommer bli en jättesöt stileben med en ros i.




söndag

Vackert för blommorna


Ett grönt-Emmafat från Gustavsberg har jag ställt en av mina frodigaste pelargoner på. Det ser så fint ut när det tittar fram ett vackert mönster under lerkrukan. Idén kommer från min mamma som ofta ställer just pelargoner på udda assietter i köksfönstret. Fatet köpte jag för 5 kronor på loppis i Vallsta i början av sommaren.



Kaka söker maka


Förra året hittade jag en söt liten Gefle-skål på loppis i Junsele med det här blåblommiga mönstret. Av en slump fann jag nu ett fat i samma serie & dimension på Hårga Antik och jag förstod att de skulle komplettera varandra perfekt. Fatet är helt och fint men har lite svag glasyr mitt på så det gäller att vara försiktig så att det inte missfärgas. Fatet var dock dubbelt så dyrt som skålen, jag betalade 40 kronor, men nu har ju de tu äntligen funnit varandra igen - så det var det värt!



Läs inlägget om skålen här.

Varsågod och sitt


Två pinnstolar från 40-talet av Windsortyp hittade jag på Dakapobutik i Näsviken. De är hela och fina men behöver lite kärlek, tanken är att måla dem vita (började med den ena) och att använda dem som köksstolar. 25 kronor styck betalade jag vilket är ett bra pris både gentemot auktionspris och helt nya stolar.



onsdag

Jag gjorde det igen!


Ännu en gång har jag hittat världens fynd!
Den här kanonfina mangelkorgen hittade jag på en Dakapo-butik i Näsviken för bara 25 ynka kronor. Till saken hör att jag tidigare under veckan varit på både auktioner och antikaffärer där likadana korgar sålts för flera hundralappar.

Tanken är att jag ska förvara filtar och plädar i den och helst ska mitt nya hem ha en öppenspis som den kan stå bredvid. Vackert!



måndag

Sött som socker


Min mor tyckte att det var tant-varning på mig när jag kom hem med den här supersöta handbroderade duken. Med sina 50 cm, sirliga mönster och tunna spets tycker jag att den helt klart var värd sina 10 kronor på loppis utanför Forsa. Med eller utan tant-varning!



Om man tittar på baksidan kan man se de ställen där trådarna fästs, det brukar vara ett säkert tecken på att den är handbroderad.

söndag

Sommarsött!


Fatet Siv, Gustavsberg, hittade jag på loppis i Resele för 15 kronor. Det är inte ofta man hittar så vackert fat helt felfritt (i alla fall inte på loppis). Ofta är de naggade i kanten eller har stora tråkiga sprickor i glasyren. Men detta sockersöta fat, dryga 20 cm långt och i flintporslin, finns nu alltså i min ägo. Serien producerades mellan 1939-1940.



lördag

Ny favoritfärg


Efter att ha sprungit runt på diverse loppisar och auktioner har jag upptäckt flera nya favoritfärger, bland annat den här. Självklart kunde jag då inte stå emot den här vackra sockerskålen och gräddsnäckan från Gustavsberg. De är inköpta på loppis i Resele för 20 kronor styck.



fredag

Jag rekomenderar!


Snyggt till köket är att använda gamla kökshanddukar som ofta är vackert vävda och har handsydda monogram. Dessutom brukar de vara av lite tjockare kvalité och därför är de mycket användarvänliga. De här handdukarna hittade jag på loppis i Näsviken och betalade då 40 kronor för 3 stycken. Ofta går det mycket linne av den här typen på auktion ganska billigt. Ett tips jag läste var att man inte bör betala mer än 150-300 kronor för 6 handdukar, men på de auktioner jag besökt i sommar har det varit väldigt varierande priser.



Om man ska fynda linne är ett annat tips att lyfta tyget mot ljuset för att se ev. små-hål och slitage. Tvätta inte heller lakan eller dukar i tvättmaskin om tyget är gammalt eller om det finns brodyr på linnet som kan färga.

torsdag

Mustigt fat


Det här fatet med nästan blodröd färg och gulddekor har vi fått i gåva från svärmor som fann det på loppis i Näsåker. Bilden gör inte riktigt fatet rättvisa, den rätta färgen syns bäst på stämpel-bilden. Fatet är helt felfritt förutom att dekoren är lite sliten på kanterna. Jag har hittat andra delar i serien (ljusstake och litet fat) på auktion i sommar och de gick för några hundralappar. Fatet ingår i serien Rubin från Gefle och av stämpeln att döma producerat någon gång mellan 1930-62.



Korg till svampen...


...men ingen svamp till korgen. Efter ett tappert försök i skogen låg mina 5 kantareller mest och skräpade i botten på min nya cykelkorg. Men nöjd är jag ändå!

Korgen hittade jag på loppis i Näsåker för 70 kronor. Den är i perfekt skick och har tom inplastade krokar. Passade inte fram på min cykel men blev perfekt som sidokorg.



Bärbart


En sån söt bricka som hängde med i min fyndkorg från auktionen i Norrbo härom veckan. Två små fåglar som sitter på en nyponskvist. Brickan är lite sliten i färgen på kanterna men är hel och fin i övrigt från Ira, Danmark. 20 kronor ungefär kan man väl säga att jag betalade för den. Mycket nöjd!



onsdag

Gröna godingar


Mm, mm, mm!
De här finfina 50-tals glasen hittade jag på loppis i Forsa (utanför Hudik). Sex gröna glas med fot i klart glas, ca 11-12 cm höga, är förmodligen vinglas. Jag fastnade direkt för dom eftersom mina föräldrar har snappsglasen ur serien och jag alltid tyckt att de är så häftiga. 150 kronor var förmodligen bra betalt men helt klart värt varenda krona.



Läs mer